България може да е врата на Китай към Европа и Китай може да е врата на България към Азия. Така председателят на 43-тото Народно събрание Цецка Цачева определи големите перспективи за развитие на икономическите отношения пред двете страни на официална среща с председателя на Общокитайското събрание на народните представители Джан Дъцзян.
Късно снощи по българско време се проведе заседание на българската парламентарна делегация с висшето ръководство на Общокитайското събрание. За интереса на китайската страна говори и факта, че разговорите продължиха над предвиденото по протокол време близо тридесет минути и дори продължиха на вечеря дадена от Председателя Джан Дъцзян на парламентаристите от България. Изводите от разговорите – Китай гледа на все по-добрите отношения със страната ни като възможност за инвестиции и съвместни проекти в сферата на комуникациите и новите технологии. Транспортни и инфраструктурни проекти могат и представляват засилен интерес за китайски фирми.

Страната ни е привърженик на идеята на президента Си Дзинпин “Един пояс, един път” която предполага нови търговски отношения на Китай по морския и земен път на коприната. В потвърждение на добрите отношения между двете страни е и срещата с висшия мениджмънт един от най- големете телекомуникационни гиганти в Азия – “Хуавей”. В хода на разговорите бяха засегнати теми като домакинството на България пред 2018 година на правителствените ръководители на страните от формата 16+1. Факт е, че България е активен играч в инициативата на Пекин за развитие на пристанищната инфраструктура на Адриатическо и Черно море.