Най-ранното споменаване на чудовището от Лох Нес се намира в житието на ирландския светец и проповедник на християнството в Шотландия свети Колумба, написано през VII век, който през 565 година присъства заедно с няколко свои спътници на погребението на местен жител, нападнат и умъртвен от загадъчен звяр в река Нес.

Официалната наука подхожда крайно скептично към идеята за огромно същество, обитаващо водите на езерото, независимо от внушителния брой хора, които твърдят, че са го видели.

Каква е истината за чудовището от Лох Нес?

Феноменално разкритие стана причина за рухването на една емблематична загадка. Британският историк Гарет Уилямс се е добрал до книжа, от които може да се заключи, че прословутото чудовище от Лох Нес - Неси, не е нищо повече от добре измислен рекламен трик за привличане на повече посетители в неособено привлекателната промишлена зона на Шотландия, предават световни издания.

Благодарение на този необикновен маркетинг местната хазна печели близо тридесет милиона лири на година. Според Гарет Уилямс бащата на чудовището от Лох Нес е популярният романист Дигби Джордж Гарети. Оказва се, че същият е изпълнявал длъжността на рекламен агент през тридесетте години на миналия век. По същото време районът близо до Инвърнес не бил особено печеливш за хотелиерите.

Световната икономическа криза казвала тежката си дума и туристите идвали рядко по тези места. Тогава собствениците на почивните станции потърсили помощ от Гарети. Той получил около 150 лири за скалъпването на историята. Публично идеята за чудовището била изложена за пръв път през 1930 година.

Хрумването на Гарети перфектно паснало на шотландския фолклор и заело своето неизменно място.

източник: dariknews