Преговорите за излизането на Великобритания от ЕС трябва да бъдат бързи, призовават Жозеф Дол, председател на Европейската народна партия и Манфред Вебер, председател на парламентарната й група, пише агенция "Фокус".
 В „Двореца на академиите“ в Брюксел започва срещата на върха на лидерите – държавни и правителствени ръководители на страните членки на ЕС от политическото семейство на Европейската народна партия. В нея участва и българският министър-председател Бойко Борисов. Срещата предхожда Европейския съвет, който ще започне по-късно следобед. Основната тема е за резултатите от състоялия се на 23 юни референдум във Великобритания. 

Според Антонио Таяни, първи вицепрезидент на Европейския парламент и заместник-председател на Европейската народна партия, независимо от Брекзит Европейският съюз трябва да разреши неотложно проблемите с миграцията и тероризма. Таяни формулира, че пред общността стоят отговорите на два ключови въпроса: спирането на незаконната имиграция и овладяването на идващия от Близкия изток поток от бежанци. Той предупреди за растящата опасност от ситуацията в Либия и препоръча, за да се затвори бежанския коридор от Близкия Изток, да се завършат споразуменията с Либия и с останалите арабски страни, както и да се доведе до край трудното споразумение с Турция. Според Антонио Таяни едновременно трябва да се работи и за мир в Сирия, защото без него няма решение на проблема с миграцията. Като друго ключово изискване вицепрезидентът на ЕНП и на Европейския парламент определи новия тероризъм, който идва от Сирия, от Ирак, от Близкия изток. Според него решението е в повече сътрудничество между службите в Европа, между министерствата на вътрешните работи на страните членки, повече сътрудничество със САЩ и Русия. 

Антонио Таяни, който бе заместник-председател на Комисията Барозу и комисар по въпросите на предприемачеството, промишлеността и туризма, изразява убеденост, че без решението на двата проблема с тероризма и миграцията, трудно ще бъде овладяна и финансовата криза, защото инвеститорите поради липса на стабилност и сигурност не се решават да инвестират в Европа. За него ключово е и намаляването на публичния дълг във всяка страна член, изготвянето на единна индустриална политика, както и укрепването на реалната икономика, на малките и средни предприятия, на земеделието, на търговските организации. Защото без реална икономика е невъзможен растеж и увеличаване на работните места, особено за младите, категоричен е Антонио Таяни. Като друг важен елемент за ЕС той посочва завършването на Търговското споразумение със САЩ. 

Що се отнася до въпроса с Брекзит, Антонио Таяни казва, че трябва да се реагира бързо, за да се спре растящата вълна на популизма и през следващите две години да бъде постигнато добро споразумение с Великобритания. За целта страната трябва да подаде пред ЕС така наречената нотификация – т.е. молба за напускане, за да бъде задвижена процедурата за излизане съгласно член 50-ти. Без нотификация няма Брекзит.

Според Таяни не на последно място трябва да се ограничи разрастването на бюрокрацията в Европейския съюз. Антонио Таяни казва: „Днес се нуждаем от повече такава Европа, която да работи за своите граждани. Трябва да укрепим Европейския парламент и да създадем повече демокрация за европейските институции. Не е решение да се напусне Европейския съюз. Наистина се нуждаем от подобряването му, но напускането би било голяма грешка за всяка държава.“

Преди срещата на върха на Европейската народна партия в Европейския парламент започват дебатите по резултатите от референдума във Великобритания. Те ще завършват с приемането на резолюция, а в началото обръщения ще отправят председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан Клод Юнкер.