В Сирия край Алепо е убит главатарят на туркоманските бандитски формирования Махер ал Нуаайми възглавяващ движението „Нур ад-дин аз-зенки”, съобщи life.ru. През 2012 г. той дезертирал от сирийската правителствена армия, след което се присъединил към радикалните групировки.
Турция активно поддържа и защитава това движение не случайно. Групировката приема в своите редове изключително турци. Именно нейни членове убиха катапултиралия се руски пилот на Су-24, след като беше свален от турски изтребител на сирийска територия.

Радикалната групировка не приема режима за прекратяване на огъня и категорично отказва да подпише необходимите за това документи.

Последователите на Махер ал Нуаайми се базират в Идлиб в района на планините Туркман в северната част на провинция Латакия. Те разполагат с около 50 танка, постоянно водят боеве със сирийската правителствена армия и понасят големи загуби.

Групировката постоянно и свободно пресича сирийско-турската граница. Освен това тя е в съюз с джихадистите от „Фронт ан-Нусра”.

Превод и редакция: БЛИЦ