47-годишен мъж от Симитли получи тежка алергия, с оток на лицето, клепачите и обрив по цялото тяло е приет в реанимация на благоевградската болница. „Инцидентът станал през уикенда, когато симитличанинът косил и събирал сено в района на село Ракитна. Пациентът е приет в болницата с остра реакция на организма, която е комбинирана от горещините, сухите треви и приемането на храна, която е алерген - яйца и млечни продукти”, каза дежурният лекар в реанимация д-р Борислав Стоянчов, цитиран от Struma.bg.
Това е вторият случай с тежка алергия от горещините само за ден, в неделя сутринта е приета и 45-годишна жена от Благоевград също с обрив по цялото тяло.

Ето какво поясни д-р Стоянчов: „Физически здравият мъж е подценил първите симптоми на алергия, първата реакция с почервеняване и кожен обрив по гърдите се появила 2-3 часа след излагането му на слънце. Само по себе си слънцето не е алерген, но е в състояние да активира алергени, особено в конкретния случай, когато около мъжа е имало различни треви и билки. Той останал под слънчевите лъчи и зачервяването с малки пъпки бързо се разпространило и обхванало подмишниците и краката.

Вечерта, когато се прибрал у дома, видял, че обривът не преминава, и приел противоалергичен медикамент, но без да се съобрази, консумирал яйца с извара, което засилило настъпилата вече свръхчувствителност и остра реакция. Потърсил е лекарска помощ във филиала в Симитли, колегите са предприели спешни мерки. След като симптомите на проявената свръхчувствителност не преминали, е транспортиран до болницата. Добрият имунитет го е спасил, имало е реална опасност от рязко снижение на кръвното налягане, дори и загуба на съзнание”, заяви д-р Стоянчов.