„Президентът не е казвал, че ако ЕС се разпадне, ще има война. Ясно е обаче, че той е създаден, за да излъчва стабилност и да гарантира мир. Световни издания пишат, че хаосът все повече обхваща държава, която е известна със своята политическа и законова стабилност. Истината е, че Brexit предизвика както една огромна несигурност, така и невероятна дестабилизация на Великобритания”.
„По-малките и бедни държави губят от свободния пазар и това е факт. Това са двата големи въпроса – сигурност и конкурентоспособност. За първото настоява Германия, а за второто – Франция”, заяви Коларова пред Нова телевизия.
 
По думите й за България жизненоважни са инвестициите и президентът непрекъснато работи за това.
 
„Великобритания винаги договаря конкретни изключителни сделки за себе си. Този референдум беше поредният опит да се договори някаква сделка. Това, което се получи обаче – както неочаквано за английските политици, така и нежелано за европейските политици – е, че очевидно трябва да се договаря излизането на страната”, коментира още секретарят на президента.
 
„Цената, която Великобритания ще плати, ако напусне свободния пазар, е не катастрофа – това ще е най-тежката катастрофа, която ще преживее”, на мнение е Румяна Коларова.
 
Според нея страната трябва възможно най-бързо да намери лидер в тази ситуация.
 
„Когато става въпрос за конкретните интереси на държави като България, те трябва да бъдат отстоявани чрез реформата на ЕС, а не в някакъв вид имагинерни договаряния с Обединеното кралство”, заяви Коларова.