Случващото във Великобритания и ЕС се е провал на Ангела Меркел. Тя допусна много грешки, сред които и поканата към бежанците: „Елате, заповядайте!”. Това заяви по Нова телевизия социологът Кънчо Стойчев.
По думите му след тази покана не е регламентирала притока на мигранти – да минават през официалната граница с подпечатани паспорти. Процесът течеше извън границите и като краен резултат се стигна до референдума. Защото Меркел ги покани в хола, но докато стигнат до хола, не трябваше да минат през коридора, допълни социологът.
 
Дълго време Великобритания беше за ЕС като ръчна спирачка. Това е поредната криза, която трябва да помогне на системата да се развие, каза Любен Дилов-син. Ако обаче не излезе от нея, това ще е последната криза за ЕС, следващият случай ще е фатален, допълни Стойчев. По думите му истината за Европа е нелицеприятна. В последните години е обрасла в бюрокрация и безумия – каква да е формата на краставицата и големината на яйцето. Сякаш не природата, а те решават това. А поведението им спрямо нас е двулично и безпринципно, допълни социологът.

Редакция: БЛИЦ