Евроекспертите от Великобритания, Холандия, Германия и Испания започнаха срещите си с прокуратурата, като ще анализират общо шест дела. Първата им среща е била с представителите на държавното обвинение. Три са поискани от ЕК и три са предоставени от прокуратурата.

"Правен свят" пише, че чуждестранните прокурори са пожелали да се запознаят с три дела, които са проблематични за държавното обвинение. Европейските прокурори ще проверяват делата САПАРД, прекратеното разследване срещу Борислав Гуцанов и кражбата на фирмата на немския гражданин с български произход Константин Мавродийски. Държавното обвинение предоставя Кирчо Киров, ДАИ и за пловдивска група за пране на пари.

Последният случай е отпреди над 12 години. През 2003 г. Мавродийски е ограбен, благодарение на решение на СГС, с което той и синът му са извадени от фирмата "Роял Център" ООД, в която имат 50% дял. А в активите на фирмата е имот от 4384 кв. м на бул. "България" в столицата, който бързо е продаден от новия едноличен собственик за нищожна цена, дори под данъчната оценка. Става въпрос за "класическа" кражба на фирма, при която изключването на баща и син Мавродийски – съответно управител и съдружник, е извършено от другия съдружник на общо събрание, за което те не знаят.

Решението на СГС за вписване на промените във фирмата е на съдия Димана Йосифова. На нея са й били представени не една, а 7 нотариални покани до Мавродийски, изпращани в продължение на няколко месеца на стария адрес на фирмата, при положение, че според устава на дружеството известяването за събрание трябва да се прави до адреса им в Германия.

Заради този случай името на съдия Йосифова бе споменато в официален доклад на прокуратурата за разследваните магистрати за корупция. Следовател от НСлС дори поставя въпроса за сваляне на имунитета й през 2004 г., но после той е отстранен от разследването, а новите двама следователи приемат, че няма данни Йосифова да е извършила престъпление.

Прокуратурата на свой ред е предоставила на експертите делото срещу Кирчо Киров и разследванията за корупционните практики в ДАИ и срещу пловдивска група за пране на пари.

В мисията участват прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия, които провеждат интервюта с представители на различни институции. Прокурорите бяха излъчени от Европейската комисия след консултации между изпълнителната и съдебната власт на съответната изпращаща държава.

Задачата на експертите е да съберат мнения за структурния и функционалния модел на държавното обвинение – йерархията, специализираните структури, интегритета, прозрачността и натовареността.

По-късно от министерството на правосъдието разпространиха и резюме на техническата помощ, която ще окажат експертите.

Основната молба е да се подпомогне прокуратурата, по-специално като се изготви независим анализ на структурния и функционален модел на прокуратурата, на дейността й и на нейната независимост.

Непосредственият и краткосрочен резултат от такава помощ ще бъде предварителен анализ и конкретни препоръки за държавното обвинение и правосъдното министерство. В дългосрочен план осъществяването на такава помощ трябва да допринесе за изпълнението на: Стратегията за съдебна реформа, приета от Народното събрание през януари 2015 г.; на планираната реформа на наказателната политика и на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП); както и на препоръката "да започне независим анализ на прокуратурата с цел насърчаването на по-голяма инициативност и чувство за отговорност чрез по-слабо изразена йерархичност, както и укрепване на отчетността и общественото доверие в прокуратурата като цяло" и да помогне на прокурорите да подобрят резултатите в борбата с корупцията по високите етажи на властта и с организираната престъпност.

В допълнение към анализа на прокуратурата, техническата помощ ще се съсредоточи и върху следните области:

  • Анализ на процедурите за подбор и кариерно развитие в прокуратурата, предвидимо и еднакво третиране, система за отчитане на резултатите и за повишаване, стимули и наказания, обучение и възнаграждение;
  • Анализ на ефективността на основните резултати от дейността на прокуратурата като цяло и по-специално във връзка с корупцията и организираната престъпност;
  • Анализ на взаимодействието/обмена на информация на прокуратурата с другите органи на съдебната система както на национално, така и на международно равнище;
  • Анализ на настоящото положение във връзка с експертите в наказателните съдилища, прокуратурите и следствените служби.

Очаква се в края на 2016 г. да бъде изработен окончателен доклад за техническата помощ.

Техническата помощ се организира от Службата за подкрепа на структурните реформи – звено към Генералния секретариат на Европейската комисия.

Мисията трябваше да пристигне на 30 май, но по необясними причини визитата бе отложена. От правосъдното министерство го отдадоха на прецизиране на техническото задание.