Дни след като даде брифинг пред журналисти в централта на БСП заедно с другарите си и подчерта, че е против учителския събор депутатът Валери Жаблянов се оказва, че прилично финансира семейния си бюджет от МОН, без да го съобщава публично.
Защитавайки с ленински плам социалистическото искане да се спре новият закон, кланът Жаблянов системно и от години по капиталистически се е облажвал от държавната софра.

Членът на ръковдството на столетницата, забележете, взема без свян пари от МОН по две линии - и чрез договор на жена си Ивет, и през договор на сина си Стефан. Дали тези отношение на жена му са декларирани пред Сметната палата предстои да стане ясно и да постави въпроса има ли конфликт на инетреси, или напротив - интересите са безконфликтни.

Жена му Ивет е имала граждански договор за 7 хиляди лева с предмет въвеждане на дуалното образование в българските училища и контакти между институциите. Дали тези "контакти" са значели да пренася от Позитано в МОН БСП-деятели се досещаме. Може дуалното образование по соц пример да е точно това. Договорът е бил скрепян с 4-цифрени суми ежемесечно в продължение на една година, по него са плащани командировки, хотели, самолетин билети, компютри, телефонни сметки и е бил сключен от министъра находка в образованието Тодор Танчев.

Синът на Жаблянов - Стефан Валери - и досега си работи като експерт в МОН в дирекция, пряко свързана с европейски фондове, което означава, че зплатата му е двойно над записаните в договора 1450 лева. Очевидно това е причината за яростната атака на Жаблянов баща против министерството и учителите от последния месец.

Жаблянов, кажи си не те ли е срам да водиш война срещу учителите за 10 % върху заплати от по 700-800 лева, а не излезе да им кажеш, че синът ти взема почти 3000 като чиновник в същото министерство? Синът ти ще се откаже ли от договора си в МОН, за да не си в конфликт на интереси? "Калинка" ли е Стефан Валери или е заел поста си с конкурс или събеседване? Ние знаем отговора - той на събеседване не се е явявал - пред колегите си сам разказва за това.

Засега полуфиналът е чиновникът "калинка" депутатски син срещу учителят без депутатска опека - 3000:700.

Запознати  в централата на БСП твърдят обаче, че там не знаят за тези материални интереси на депутата и май столетницата ще се окаже  подведена от собствения си зам-председател. Шефката на червените Корнелия Нинова не отговаряше на телефона си.