След британския референдум живеем в напълно различен свят, в който статусът на Москва се повиши непредсказуемо, заяви в ефира на радио „Спутник“ израелския публицист Авигдор Ескин, цитиран от РИА Новости.

По думите му резултатите от националното допитване във Великобритания ще имат значително влияние не само върху Европа, но и в останалата част на света.

Според него това, че такова решение е взето именно от британците има символично значение. Припомняме, че 51,9% от британците гласуваха за напускане на страната от ЕС, срещу 48,1% които искаха Обединеното кралство да бъде част от блока.

"Всъщност, гласуването се провеждаше в самото „леговище“ на световната глобализация и либералната англо-саксонска експанзия. И там хората дойдоха да кажат: „Стоп, ние вече предостатъчно пробвахме“... Народът каза“не“ н адиктатурата на определен международен геополитически елит, когото представляват големите транснационални корпорации. Със сигурност, тази линия, която прокарва Обама, която прокарва Сорос, която прокарват всички големи медии и „изследователски центрове“, които опитват да превърнат нашия свят в някакво глобално единно и безбожно пространство, няма да се случи“, казва израелския публицист.

Според него в икономически план предстоящото излизане на Великобритания от ЕС е важно, но политиеските аспекти на случващото се са по-важни, подчерта Ескин.

„Не се страхувайте от срив на фондовите борси – точно това ще се възстанови. Британската промишленост също няма да пострада, но от политическа гледна точка ние живеем в напълно друг свят. Дори бившият посланик на САЩ в Москва говори открито, че това е победа за Москва, макар че, както разбирате, Русия не се меси във вътрешните дела на Великобритания, и дори не се е изказвала по темата. Укрепването на геополитическите позиции на Русия е нещо, с което всички ще трябва да се съобразяват“, смята той.

Според израелския журналист шансовете за значително засилване на позицията на Русия в близко бъдеще са много високи. „Надявам се, че Русия вече ще бъде много по-сигурна, че мощността й ще бъде по-силна, отколкото си мислеше и че косвеното й влияние ще бъде много по-голямо, отколкото е предполагала", завърши коментара си Авигдор Ескин.