Ние знаем каква храна обичаме да хапваме. Кое е полезно и кое вредно. Запознати сме и със стойността на храната. Но има някои факти за нея, които определено могат да ни изненадат, пише gotvach.bg. Вижте най-любопитните:
- Някои бои и лакове се правят от прясно мляко;

- Медът е единственият хранителен продукт, който може да се съхранява с години без да промени по никакъв начин вкуса си;

- Дори и да не ви се вярва много хора се хранят с насекоми и техният брой достига 80% от населението на земята;

- Над 70% от хранителните продукти в света се взимат едва от 12 вида растения и 5 видаживотни;

- Храненето заема около 5 години от живота на човека;

- Средно един човек изяжда през живота си около 20-25 тона храна;

- Ябълките не потъват във вода, защото съдържат 25 % въздух;

И това е интересно: Водата „гори” мазнините - четете още на най-полезния сайт zdrave.to

- Водното съдържание на краставицата е цели 95 %;

- Лукът има само аромат, но не и вкус;

- В една бутилка шампанско се съдържат 49 милиона мехурчета;

- Само в ягодата семената се намират от външната ѝ страна, а не отвътре, за разлика от останалите плодове;

- Консумацията на една ябълка добавя 5 минути към човешкия живот;

- Фъстъкът погрешно е причисляван към ядките, защото той е бобово растение;

- Фъстъците могат да послужат за направата на динамит;

- Хората отпреди 6000 г. също са похапвали пуканки;

- Ако дъвчете дъвка докато режете лук, това ще ви предпази от сълзене на очите;

- Съдържанието на захар в лимона е по-голямо от това в ягодите;

- 50% от населението на земята консумира ориз, като основен хранителен продукт;

- Кетчупът е създаден в Китай.