Шофьори в столичния градски транспорт въртят търговия с дупчени билети. Практиката е следната – когато стигнат гаража, някои шофьори оглеждат автобуса и събират оставените от пътниците продупчени билети по седалките. Нещо, което се практикува само в България, за да се подпомогнат следващи пътници, които евентуално са гратисчии.
Шофьорите обаче събират тези билети и влизат в схемата за измама, като ги продават вече срещу цена от 1,60 лева. Един шофьор може да си докара около 20 - 30 лева на смяна от търговия с дупчени билети, пише Offnews.bg.
 
Както всеки знае, когато не се продават билети на спирката, такъв може да се закупи от шофьора. Столичанинът Христо Калоянов е попаднал на интересна случка в автобус 280 миналия четвъртък, на който се качва от кв. „Изток“ в посока Студентски град. Той поискал да си купи билет от водача, който се е представил за Иван Стойчев, но когато получил билета си, видял, че той има дупки, които дори са залепени.
 
Столичанинът се усъмнява и обсъжда с друга пътничка в автобуса дали билетът вече е използван и тя се съгласява със съмненията му, че това е фалшификация.
 
Учудено, момчето отишло да пита защо му е такъв билетът, а шофьорът му отговорил, че не знае. Подал му нов билет, но Христо видял, че в кабинката му има чашка с още 7-8 продупчени билети, откъдето е и неговият билет срещу редовна цена от 1.60 лева.
 
"Готина практика имате", казало момчето, на което му било отговорено, че това не е практика. Шофьорът се представя за Иван Стойчев, регистрационният номер на автобуса е СА5250АМ.
 
Това не е първият подобен случай в градския транспорт. Имало същия сигнал и за шофьор, който продава продупчени билети в автобус 102, но свидетелите не бяха записали регистрационния номер на рейса, поради което нямаше как случаят да бъде разследван.
 
От Центъра за градска мобилност не проявили интерес към случая и го препратили към гаража в Малашевци, където е крайната спирка на автобусите с номер 280. От там коментират, че за първи път чуват за такава практика. На въпрос как ще се разследва случая, заявили, че ще „предупредят шофьора да не прави повече така“. Мярка, която се прилага към непослушните деца в детската градина.
 
Дежурният от гаража в Малашевци не се заинтересувал от регистрационния номер на автобуса, нито от името на шофьора и затворил телефона.