Италианският сенат днес, 27 юни, трябва да разгледа резолюция относно антируските санкции, съобщи Газета.ру. Този документ с съотнася с резолюцията, която в началото на месеца прие сенатът на Франция
Независимо че тези два документа не са юридически обвързващи, няма как да не повлияят на Евросъюза в навечерието на продължаване на санкциите против Русия, уточнява изданието.

В основата на сегашния сенатски документ влезе приетата на 18 май резолюция от областния парламент във Венеция, осъждаща санкциите против Русия.

На общодържавно равнище резолюцията е подадена от група депутати от основните консервативни и популистки партии в страната: движението „5 звезди”, „Северната лига” и „Напред, Италия”. Според тях от санкциите на ЕС са разочаровани „всички здравомислещи парламентаристи”.

В частност политиците апелират към икономическото положение на Италия – санкциите струват на Италия 3,6 млрд евро, заради не реализиран експорт.

По време на Международния икономически форум в Петербург премиерът Матео Ренци изказа съждения за безполезността и безперспективността на санкциите против Русия. Сега авторите на документа искат от него „просто да бъде последователен и да реализира тези идеи във външната политика”.

Превод и редакция: БЛИЦ