Франция и Германия работят върху проект за създаване на „европейска свръхдържава”, която трябва да замени Евросъюза, съобщи полският обществен телевизионен канал TVP. Журналистите се позовават на документ, който щял да бъде представен от първия германски дипломат Франк-Валтер Щайнмайер на срещата му с колегите му от Вишеградската четворка (Чехия, Полша, Словакия и Унгария) в Прага в понеделник.
Документът от 9 страници, за който се твърди, че е подготвен от Щайнмайер и френския първи дипломат Жан- Марк Еро, е на сайта на телевизията. Според TVP проектът предвижда създаване на „единна европейска държава, която ще зависи от най-силните играчи в ЕС”. Влизащите в нея страни практически губят право на собствена армия, спецслужби, наказателни кодекси, самостоятелна данъчна система – включително данъци, собствена валута или национална банка, които „реално да защитават финансовите интереси на националната държава”.

Освен това, страните губят контрола над собствените си граници и процедури по прием и заселване на бежанци на тяхна територия. Предвижда се също въвеждане на единна визова система и обща външна политика. „Това може да ограничи ролята на НАТО на европейския континент” , съобщава TVP. В преамбюла на документа, цитиран от полския телевизионен канал, се казва, че „Ще се стремим към политически съюз в Европа и ще поканим редовите европейци да участват в това начинание”.

Източник: РИА Новости, БГНЕС

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ!