Прасета навестиха за втори път двора на новата сграда на ПУ „П. Хилендарски” на бул. „България”. За първата екскурзия на свободолюбивите животинки стана ясно преди месец.
Неочакваните гости са предизвикали фурор сред студентите, а преподаватели  от Университета веднага са алармирали  общинския Инспекторат. За комичната случка разказа директорът на общинското ФБР Ангел Славов по повод на проверките, които инспекторите извършват в крайните квартали, където се отглеждат селскостопански животни, съобщи Марица.бг.
 
Стопанинът на прасетата туристи веднага е бил открит в землището, което се намира в близост до Университета и Кръвопреливния център. Оказа се, че човекът имал 50 животни  заедно с малките прасенца. Държал ги е в колиба, а не в свинарник и през деня е пускал големите свине да обикалят на свобода. Открихме го, кротък човек е, написахме му акт и вече държи животните на закрито, увери инспекторът Божидар Пехливанов. Кметството на „Северен” редовно наглеждат да не би свинете отново да са тръгнали на разходка.

Общинската наредба разрешава в регулацията на Пловдив, и то в такива квартали като Прослав и Коматево, да се отглеждат три овце и три кози с приплод, една крава с теле и до две прасета. Извън регулацията рамките са по-широки. Глобите при нарушения са от 150 до 300 лева., а проверки обикновено се извършват по сигнали, получени в Инспектората.