Оливия де Хавиланд, която ще има 100-годишен юбилей в петък, остава завинаги в паметта на зрителите като младата Мелани в киношедьовъра на Виктор Флеминг „Отнесени от вихъра”.

Осемдесет години по-късно, носителката на две награди „Оскар” за най-добра актриса е остава неразривно свързана с епичния филм за Гражданската война в САЩ и другите двама водещи изпълнители в „Отнесени от вихъра” – Кларк Гейбъл и Вивиан Ли.

Носител на десет „Оскара”, включително за най-добър филм и най-добър режисьор, този митичен филм от 1939 година, екранизирал едноименния роман на Маргарет Мичъл, е един от най-големите търговски успехи в историята на киното.

За играта си в „Отнесени от вихъра” Де Хавиланд получава номинация за най-добра актриса в поддържаща роля.

Днес Оливия де Хавиланд е най-възрастната американска актриса, изпреварвайки Кърк Дъглас с пет месеца и осем дни. Тя живее в Париж от 1953 година, а през 2010 година президентът Никола Саркози я удостои с Ордена на почетния легион.

Американка от британски произход  е родена в Токио през 1916 година.

Майка й Лилиан Фонтейн също е актриса. По-малка сестра на Оливия и нейна вечна съперница е актрисата Джоун Фонтейн, която почина през 2013 година.