Вече повече от 15 години проф. Дудов е национален консултант по онкология. Председател е и на Българското онкологично научно дружество. Специализирал е в редици престижни международни институции. Интересите му са насочени към терапия на солидни тумори и преодоляване на лекарствената резистентност. Пред "България Днес" проф. Дудов коментира новината за новооткрита в Германия ваксина срещу рак.
- Проф. Дудов, yчeни от университета "Йоханес Гутенберг" в Майнц съобщиха, че са разработили универсална ваксина срещу рак. Как се коментира това в научните среди?

- Публикуваните данни не се различават съществено от други подобни. Тезата е една и съща - търсенето на имунен механизъм, който би могъл селективно да унищожи туморните клетки в организма. Звучи много атрактивно и ако беше възможно, би било прекрасна алтернатива на лечение. Но трябва да е ясно, че става въпрос само за научни търсения.

Използването на думата "ваксина" датира отпреди няколко десетилетия, когато именно с навлизането на някои ваксини се постигна контрол върху редица инфекциозни заболявания, представляващи до този момент бич върху човечеството. Но ракът не е инфекциозно заболяване и макар че имуноонкологията съществува, тя е на съвсем различни принципи от тези на ваксинацията. Би могло да се постигне скромен успех с някои вече регистрирани имуноонкологични лекарства, но няма и не може да има "ваксина" за лечение на рака.

- Защо?

- Не само защото той не е инфекциозно заболяване, а и заради това, че представлява разнородна група от над 200 различни болести със сходно протичане, обединени под общото название "рак". Те имат сходни начини на протичане - метастазиране, инфилтративен растеж, образуване на нови кръвоносни съдове, загуба на програмирана клетъчна смърт и др. Непрекъснатото говорене за ваксина, "засилване" на имунитета и други подобни "пазарни" съвети обаче са масово тиражирани сред пациентите и създават впечатление у тях, че именно имунитетът представлява основна причина човек да боледува или да не боледува от рак. Но с изключение на 2-3 локализации на рака това е дълбоко погрешна теза, която често тласка пациентите в ръцете на шарлатани.

Раковите заболявания са уникален биологичен феномен, който освен твърде специфично протичане има и редица различни характеристики, най-вече генетични. Генетичните дефекти при някои видове рак могат да варират от няколко до стотици, а понякога и хиляди. Невероятно трудно е, а засега и невъзможно, при голяма част от видовете рак те да бъдат установени и да се създадат лекарства, които избирателно на тези генетични дефекти да могат да лекуват.

- Това не звучи ли много отчайващо?

- В последните близо две десетилетия именно благодарение на онкологията генетиката направи огромен скок и идентифицира някои генни мутации, които позволиха видове рак да бъдат успешно лекувани дори в напреднали стадии. Първият и класически пример е при онкологично заболяване с един-единствен генетичен дефект, каквото е хроничната миелогенна левкемия. Създадено бе лекарство "Иматиниб". Включвайки се в този генетичен дефект, наречен "Филаделфийска хромозома", това лекарство коренно промени живота на болните и вече има много от тях, които се лекуват повече от две десетилетия. За съжаление, другите видове рак са с множествени генетични мутации и изработването на подобни прицелни "таргетни" лекарства е много трудно.

- Хора по цял свят смятат, че учените нарочно не разработват ваксина срещу рак - за да не пострада фармацевтичната и здравната индустрия?

- Бих казал на любителите на световната конспирация, че това е една голяма глупост. Първо не става въпрос за една болест, а за група сродни такива, а, от друга страна, подобни спекулации са много удобни, но вече звучат доста фалшиво. Не е трудно човек да се досети, че ако имаше някакво универсално лекарство, то щяха да го приемат поне световни лидери, мултимилиардери, диктатори и редица хора с колосални възможности.

- Разполагат ли болниците в България с последните новости в борбата с рака?

- За щастие, в България се регистрират всички най-нови лекарствени продукти за лечение на рак, което далеч не става така лесно в други европейски страни. Има и немалко подготвени специалисти. Но за да бъде лечението правилно прилагано, трябва да има и съвременни условия, апаратура и кадри за диагностика и проследяване. Това понякога е проблем, тъй като недостатъчно обработените диагностично болни може да бъдат подложени или на свръхлечение, или на недостатъчно. В тази връзка трябва да се улесни достъпът на пациентите до съвременни методи на диагностика, включващи позитронно-емисионна томография, магнитнорезонансна томография, различни методи на изследване с изотопи и генетични изследвания.

- Спорове предизвика съдбата на създаденото от Христо Проданов лекарство срещу рак "Антималингноцит". Защо то остана без лиценз, въпреки че много хора твърдяха, че им е помогнало?

- "Антималигноцит" не е лекарство. Лекарства са такива субстанции, които преминават през клинични изпитвания по определени строги правила в 4 фази и едва постигайки определени параметри, могат да придобият статута на лекарство. Наблюдавах мъките на пациенти, които си закупуваха посоченото вещество. Някои от тях приемаха "Антималигноцит" и успоредно с химиотерапия, лъчелечение и различни оперативни намеси. Такива хора, дори и да твърдят, че веществото им е помогнало, то тези твърдения са безпочвени и наивни. Не е лошо все пак да се знае, че срещу лицето, произвеждащо това вещество, имаше съдебни действия в Германия, които го принудиха да се премести в Австрия. Където пък му бе разрешено да произвежда "Антималигноцит", но без право да го прилага на територията на страната. Всъщност тази субстанция не бе разрешена за приложение върху хора в нито една страна във или извън Европа.

- Напълно ли изключвате алтернативни методи за лечение на рак?

- Всеки има право да избере с какво и как да се лекува, но нека който направи алтернативен избор, да не злоупотребява и с ресурс на традиционната медицина. Има две европейски страни, в които се реимбурсират и някои алтернативни методи на лечение - например лечение на рака на белия дроб с музика от гонг. Такива болни обаче подписват информирано съгласие, че приемайки такова алтернативно лечение, то те повече нямат право безплатно да получават традиционни медицински подходи.

- Едва около една трета от онкоболните в България стигат до химиотерапия, дори хирурзи ги съветвали "да не се тровят"?

- Химиотерапията включва лекарства от всички фармакологични класове и е абсолютно задължително при някои видове рак и, разбира се, при определени стадии на болестта. Някои от елементите на раковите заболявания показват тяхната системност, а едно системно заболяване не може да се излекува само със скалпел.

- Могат ли стресът, наследственият ген и нездравословният живот да ни разболеят от рак?

- Всеки е носител на онкогени, чиято функция се потиска от груг вид гени, наречени супресорни. Причините тези супресорни гени да преустановят своя контрол са различни и в повечето случаи нямат никаква връзка с начина на живот и наследствения ген. Дори деца, включително в кърмаческа възраст, също се разболяват от рак.

Разбира се, има вредни навици или елементи на околната среда, които могат да допринесат за развитието на раково заболяване, но това пак става само при хора, които имат предразположеност. Контролът на стреса е едно доста банално понятие, което вече има и комични измерения. Едни от тях са тъй наречениете похвати за позитивно мислене. Това вече граничи с психиатрията - когато се срещаме с насилствено и леко налудничаво нахилени хора, които смятат, че живеят позитивно и няма да се разболеят. Но всъщност така още повече се напрягат, тъй като просто са влезли в роля. Но пък спекулацията с позитивната нагласа и мислене дава добър пазар на подобна литература - нещо като "Как да станем богати за 300 дни" и всякакви подобни безумни съвети. Но явно на всеки му се иска да прочете 30-40 страници и да стане или богат, или умен, или позитивен. Или безсмъртен.

Интервю на Бисерка Борисова, в. „България днес”