Семейство Цветини живее в наследствения си дом вече 50 години. Земята била купена от бащата на Йордан, а къщата – построена с усилията на Рисимка и Йордан още докато били младо семейство.
През 2011 г. започва ходенето по мъките за вече възрастните инженер и счетоводителка. Получават писмо, че къщата им е незаконна. Новината идва като гръм от ясно небе.
 
“Имаме документи, имаме удостоверение за търпимост, нотариален акт за земята, преотредена е земята, абсолютно всички неща имаме и са узаконени и ние не знаем защо става всичко това нещо”, разказва Рисимка пред bTV.
 
Оказва се, че липсвал документ, който да докаже, че бащата на Йордан е плащал данъци на имота „Баща ми през 1963-та година е внесъл декларация, в която е декларирал имота”, категоричен е Йордан.
 
След месеци издирване и размотаване между различни институции липсващият документ е открит. И главният архитект на Симитли издава документ за търпимост на имота. Казал им, че няма от какво да се страхуват.
 
Но проблемите не свършват. Пристига заповед за събаряне на къщата и предложение от социалните за временен подслон на семейството.
 
„Ние нямаме друг дом, ние сега двамата трябва да излезем на Е-79 на улицата и там да седим. Те казаха „Има дом за бездомници, само временно да ви настаним, има на още две-три места, а багаж не ни интересува къде ще сложите”, това ли заслужаваме на тези години ние на стари години да ходим в дом за бездомници?”, възмущава се Рисимка.
 
От архитектурния отдел на общината потвърдиха, че всичко тук е в съгласие със закона. А Рисимка не спира да си задава въпроса как никой не закача стотиците незаконни къщи в ромските квартали, а всеки момент домът, граден с години, ще бъде изравнен със земята.
 
Екипът потърси становището на ДНСК. Поискахали въпросите писмено, но въпреки това, не върнали отговор. Семейството пък е потърсило правата си по съдебен ред и чака решението на съда. Ако не бъде късно.