Около 100 кражби стават всеки ден у нас. През януари са извършени 2905 кражби, месец по-късно броят им е нараснал до 3194, а през март са били 3205. През април се наблюдава спад до 2859, а през миналия месец се качват леко до 2943. Това са най-масовите престъпления, чиято разкриваемост е отчайващо ниска. 
На годишна база МВР отчита, че в малко над 1/3 от случаите се стига до извършителите. В месечната статистика обаче нещата изглеждат още по-зле, пише в. Сега. 

В първия месец от годината полицаите са разкрили 793 случая, или 27.3%. През следващите отчетни периоди ситуацията не се подобрява - февруари (24.9%), март (26.5%), април (22.6%), май (22.9%), допълва изданието, което се позовава на МВР. Кражбите на коли също не са пренебрежими. По данни на статистиката всеки ден поне 10 собственици се разделят с автомобила си. 

Тяхната разкриваемост е още по-ниска. Например през миналия месец са разкрити едва 6.5%, или 20 посегателства, от общо 309 регистрирани. Месец по-рано разкриваемостта е била 4.1%. Все пак статистиката отчита, че за същите месеци са разкрити и стари кражби - през май те са 34, регистрирани по-рано, а през април - 27. 

От години МВР обяснява, че трябва задължително да се промени Наказателният кодекс, за да му позволи разследването на тези престъпления, защото сега много често крадците се измъкват с твърдението, че са отнели колите само за да се повозят. 

Висока е разкриваемостта на убийствата, става ясно от данните. През януари са регистрирани 20, а разкритите са 14. Месец по-късно разкриваемостта е 86.7%, а през следващите - март (66.7%), април (81.8%), май (88.9%). Ниското качество на разследването в МВР отдавна е повод за много критики и от страна на прокуратурата. В годишния си доклад за 2015 г. от държавното обвинение записаха, че "основен фактор, затрудняващ качественото провеждане на разследванията, е недостигът и неравномерното разпределение на квалифицирани специалисти, на които да се разчита за изготвяне на експертизи по наказателни дела". 

Съвсем наскоро главният прокурор Сотир Цацаров каза, че новопостъпващите разследващи полицаи трябва да минават поне през 6-месечен практически курс, преди да започнат работа.