Повече от 3,3 милиона души са се подписали вече онлайн под петицията, приканваща британското правителство да свика втори референдум за членството в Европейския съюз, макар че 77 000 подписа бяха заличени заради измами, предаде ДПА.
"Хората, които мамейки, добавят подписи под тази петиция, трябва да знаят, че пречат на каузата, която претендират, че подкрепят", заяви в Туитър депутатът Хелън Джоунс, председателка на парламентарната комисия по петициите. Очаква се комисията да разгледа подписката другата седмица и да реши дали да организира дебат по нея. Британският парламент е длъжен да разгледа всяка петиция, съдържаща над 100 хиляди подписа. В подписката се казва, че правителството трябва да приложи правилото, че ако гласувалите за или против оставане в ЕС са под 60 процента и при избирателна активност под 75 процента, трябва да има още един референдум.

За напускане на ЕС гласуваха 52 на сто, а за оставане - 48 процента от 46,5 милиона избиратели. Водещи фигури в предизборната кампания за референдума на 23 юни, включително премиерът Дейвид Камерън, който в петък заяви, че подава оставка, казаха, че не може да има втори референдум по този въпрос. Френската депутатка Марион Марешал льо Пен, която представлява партията Национален фронт, саркастично разкритикува все по-популярната във Великобритания петиция за нов плебисцит, предаде ТАСС.

Във Фейсбук Льо Пен помести видео, от което се вижда, че се присъединява към подписката, подписвайки се с името на френския император Наполеон Първи Бонапарт. Вижда се как тя се регистрира на официалния сайт на правителството и парламента на Великобритания. Слага "чавка" пред реда, на който пише: "Аз съм британски гражданин или жител на кралството" и след това безпрепятствено попълва анкетата, намирайки се във Франция. В графата "Име" пише "Наполеон Бонапарт", а в графата "Местоположение" - Франция. Като пощенски код дава кода на френския град Карпантрас в департамента Воклюз, откъдето е избрана за депутат.

Британската система веднага изпраща на електронната й поща линк за потвърждение и гласът й се приема. Марион Марешал льо Пен коментира, че това доказва, че нашумялата петиция за "втори Брекзит" може да бъде подписана от когото и да е и следователно няма стойност. Затова френските медии по-добре да престанат да й правят реклама, казва тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ!