В Министерството на отбраната на Русия са удивени от изявленията на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, че Русия би следвало да съобщава за придвижването на своите войски по време на учения: Москва прави това в дух на добра воля вече повече от две години.
Германският военен министър в събота в интервю за Bild am Sonntag призова Русия да съобщава за придвижванията и за числеността на своите войски. Според нейните думи, от страна на НАТО, която се явява изключително отбранителен съюз, такова предложение постъпило отдавна.

Официалният представител на руското МО ген. Игор Конашенков заявил пред журналисти, че изявленията на немския министър будят удивление: „Възможно е тя просто да не знае, че ние инициативно, в дух на добра воля повече от две години уведомяваме по различни канали своите европейски партньори за всички внезапни проверки и големи учения, което според Виенските договорености не сме длъжни да правим.”

Той отбелязал, че за провеждането на последната проверка на бойната готовност руското МО традиционно уведомило чрез военните аташета, включително и Германия.

Коментирайки „отбранителния характер на НАТО, Конашенков напомнил за драматичните резултати от операциите на Алианса в Югославия. „Може ли военният министър на Германия Урсула фон дер Лайен да обясни на целия свят, от кого там така самоотвержено и не жалейки боеприпасите се отбраняваше Алиансът?”

Превод и редакция: БЛИЦ