Анализаторите от NBC News Алексей Еременко и Робърт Уиндръм предричат появата на "втори фронт на джихадистите" по южните граници на Русия. Според тяхното мнение увеличаващият се брой на граждани от централно-азиатските републики, които се присъединяват към терористите може да стане проблем за Русия.
Авторите напомнят, че на 5 юни в Казахстан терористи ограбиха два оръжейни магазина и се опитаха да влязат във военна част в Актобе, в резултат на което загинаха осем и бяха ранени повече от десет души.

Според мнението на анализатора от Московския център Карнеги Аркадий Дубнов, този инцидент доказва, че съществува риск от появата на "втори фронт на джихадистите" в Казахстан и другите централно-азиатски републики. Американското разузнаване пък от своя страна отбелязва, че в редовете на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак се сражават около две хиляди жители на Централна Азия като те може да се окажат и много повече.

Експертите освен това пишат, че около 6 хиляди терористи от "Ислямско движение на Узбекистан" и хиляди терористи от таджикските "Юндула" и "Джамаат Ансарула" вече са пресекли границата от стараната на Афганистан и Пакистан и разпалват там въстанически движения.

Както отбелязва Наргис Касенов от централния казахстански университет, цитиран от RT, най-уязвима държава се явява Таджикистан. "Войната с тероризма там поражда появата на още повече терористи. Така например през 2015 г. командирът от специалните войски на Таджикистан Гулмурод Халимов премина на страната на "Ислямска държава" в знак на протест срещу потискането на мюсюлманите и обеща да "организира джихад в страната си".

Превод и редакция: БЛИЦ