Около 30 процента от инсултите в световен мащаб вече се дължат на замърсяването на въздуха, съобщи авторитетното медицинско сп. “Лансет”. Мръсният въздух беше добавен в списъка на факторите през последните години, но бързо напредва в скалата за степенуване на рисковете.
Данните са от новозеландско проучване за причините за инсулт. Обхваща случаите от 1900 до 2013 г. в 188 държави. Учените са сравнявали тежестта на 17 рискови фактора. Замърсяването на въздуха, което включва и концентрацията на фини прахови частици, се оказва с дял, близък до този на класически виновници като високото кръвно и затлъстяването. Защо? Излагането на мръсен въздух в рамките на 3 месеца води до увеличаване на нивата на кръвната захар, на общия и на лошия холестерол и на триглицеридите (вид мазнини в кръвта). 

И това е интересно: Проф. д-р Асен Гудев: Аритмията ни докарва инсулт - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

Всичко това са директни рискове за сърдечен и мозъчен инцидент.
При инсулт до засегнатата зона в мозъка не стига кислород и клетките там загиват. Причината за нарушеното кръвообращение е блокиран от тромб съд или разкъсването му. С напредването на медицината смъртните случаи намаляват, но инсултът остава водеща причина за инвалидизация и влошава рязко качеството на живот.

Сред водещи рискови фактори за инсулт са още пушенето, високата кръвна захар, обездвижването и неправилното хранене - с много сладкиши и алкохол и малко плодове, зеленчуци и бобови и пълнозърнести храни.