След горещата седмица, през която температурите в Сандански и Русе достигнаха до 39 градуса, предстои постепенно захлаждане с превалявания. В понеделник от северозапад идва по-хладен и влажен въздух. Той ще е причина за краткотрайните валежи с гръмотевици над Западна и Централна България. Възможни са и градушки. Температурите ще паднат с 3-5 градуса. Това съобщи синоптикът от TV-MET Симеон Матев, цитиран от "24 часа".

Във вторник максималните температури вече ще са 26-31 градуса. В сряда ще се понижат с още 2-3 градуса и максималните температури ще са 24-29 градуса. Ще има разкъсана облачност. Повече облаци ще има над Южна и Източна България, включително и по Черноморието. Там ще превалява и прегърмява. Силни валежи ще има в Добруджа и по Черноморското крайбрежие (33 литра на квадратен метър).

Ще има прохладен вятър от северозапад. Силно вълнение по Черноморието се очаква в сряда, допълни шефът на синоптичната фирма Петър Янков.
Времето ще се стабилизира в четвъртък, каза още метеорологът. Ще е предимно слънчево, но в следобедните часове на места в Източна България и по планините ще има временни заоблачавания с условия да превали и прегърми. Температурите ще тръгнат нагоре и максималните ще са между 28 и 33 градуса.
Силни гръмотевични бури се очакват на 1 юли в цялата страна.

В средата на първото десетдневие на юли (4, 5 и 6) времето няма да се промени. На фона на слънчевото време главно в планините се очакват превалявания. Температурите ще останат обичайните за сезона - между 30 и 37 градуса. Малко по-ниски температури и условия за превалявания и прегърмявания ще има до 10 юли.

По-значителни ще са валежите в Северна България. Ще има и слънчеви часове - основно преди обед.

Ще последва стабилно време с много слънце и температури от 32 до 37 градуса в началото на второто десетдневие на юли. Най-голяма вероятност за дъждове има около 15 юли.

През третото десетдневие ще преобладава слънчево и горещо време Симеон Матев обобщи, че като цяло юли ще е с температури над обичайните норми. В по-голямата част от страната пък месечната сума на валежите ще е близка до нормите.

Вероятно валежи над месечната норма ще има на места в Северна България и около планините. Най-горещите периоди ще са през второто и третото десетдневие. Живакът ще удари 33-38-ото деление. Ще има точки до и над 40 градуса. Това са едни от горещите дни в годината по нашите ширини.
Обикновено захлажданията, които обхващат вътрешността на страната, са по-слабо изразени по Черноморието.

На 2 и 3 юли там ще има превалявания, но не през целия ден. Температурата на морската вода в края на юни достигна невиждани стойности - до 27 градуса във Варна и Бургас. През следващите дни обаче заради вятъра топлата вода ще отиде навътре, а около плажовете ще дойде по-хладна от дълбините. Водата ще стане 20-24 градуса. Слънчево и приятно за плаж ще е на 4, 5 и 6 юли. След това ще има няколко дни с условия за валежи.
През второто и третото десетневие ще има много слънце и високи температури. Няма да мине без валежи, но ще са с краткотраен характер, каза още метеорологът. Морската вода постепенно ще се затопля и в края на юли ще е между 24 и 28 градуса.
Според дългосрочната прогноза август ще е с температури над нормата, а валежите ще са около нея. По-често ще вали през втората половина на месеца, когато ще има и по-чести захлаждания.

Червиви орехи, но пивко вино, ако гърми на Илинден

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За юли народната метеорология гласи:

Колкото са по-горещи 15, 16 и 17 юли (горещниците по стар стил или 28, 29, 30 по нов), толкова по-люта ще е зимата. От времето през тези три дни се съди за времето през декември, януари и февруари.

Ако прогърми на Илинден (20 юли), овощията ще се повредят, орехите ще са червиви, но виното ще е добро.

На 5 юли 2000 г. живакът достигна 45° в Пловдив

През юли са измерени и едни от най-високите температури в България. През 2000 г. горещините бяха дълги и рекордни. Тогава на 5 юли в много градове бяха отчетени най-високите температури откакто се мери температура на въздуха. В Пловдив живакът в термометрите достигна 45-ото деление, в Сандански и Русе - 44, а в останалите райони - между 39 и 43 градуса, припомниха от TV-MET. В София също бе отбелязян рекорд – 40,2 градуса. Горещо с температури до 43 градуса е било и през 1987, 1985, 1945, 1927, 1916, 1909 година.

Съпътстващо дългите горещини явление е чувствителното спадане на нивото на реките и водните басейни и неизбежният при такива условия режим на водата за населените места. Ниското ниво на Дунав се отразява в затруднения за речното корабоплаване. Голям разход на водни ресурси в такива горещи дни е и напояването на земеделските площи.

В планините времето през юли е по-стабилно от това през юни и спокойно може да се планират няколкодневни преходи. Туристът в планината винаги трябва да има и дебели дрехи, защото високо в планината, макар и за кратко, снеговалежите не са рядко явление, съветват метеоролозите. Също така по най-високите части на Рила и Пирин снежните преспи особено в началото на месеца са с големи размери. Преминаването през такива снежни пасажи трябва да става внимателно, поради опасност от подхлъзване и травмиране. Трябва да се вземат мерки и срещу силните слънчеви лъчи, които могат да нанесат поражения върху кожата на неподготвения турист.

Юли е един от най-подходящите периоди за почивка по нашето Черноморие. Студените фронтове рядко достигат до крайбрежието, а свежият морски бриз прави горещините поносими. Температурата на морската вода има стойности от 22 до 24 градуса. Рядко водата се затопля до 26, 27 градуса, а край Бургас са измерени дори 29 градуса.