Установеното през 1939 г. положение на държавната граница между Сирия и Турция фактически поделя територията на историческо преживяване на кюрдите на турска и сирийска област. За сегашното ръководство на Турция възможността за обединяване на кюрдите е неприемлива, съобщи „Русская весна”.
Затова турските власти едностранно и с очевидно нарушение на нормите на международното право извършват прокарване на „нова” турско-сирийска граница с бетонна ограда на територията на Сирия, а нелоялното към Турция население се изселва от територията. С това се занимават турскси военни инструктори.

В селищата в провинция Алепо, разположени покрай границата с Турция, турските спецслужби водят „разяснителна” дейност с местните жители, в която информират населението за „реалното” преминаване на турско-сирийската граница с демонстрация на „обновени” топографски карти.

За плашене на населението, основно кюрди, нощем в граничните селища на Сирия периодично се води обезпокоителен огън от стрелково оръжие. А в светлото време на денонощието турските военни „препоръчват” на несъгласните сирийци с новите виждания за границите да напуснат селищата, намиращи се на „новите турски територии”.

Превод и редакция: БЛИЦ