Скандалният фараон Иво Недялков е помагал на фамилията на Евелин Банев-Брендо да легализира милионите, изкарани от трафик на наркотици. Това става ясно от обвинителния акт срещу балдъзата на сочения за "кокаинов крал" - Десислава Дишлиева.
В момента съпругата на убития баджанак на Брендо - Константин Дишлиев, е подсъдима за пране на 3 083 800 евро от дрога. Освен по това дело Десислава е съпроцесник по друго заедно с Бредо, доведения му брат Симо Карайчев, бившата му жена и нейна сестра - Моника Добринова. То също е за легализиране на пари - 21,8 млн. лв. от наркотрафик, пише "България днес".

Според прокуратурата схемата за изпиране на парите е замислена в далечната 2002 г. През това време Десислава, Моника, Брендо и Константин са много близки.

Банев контролира огромни доставки на дрога за различни европейски страни и печели милиони. Близките отношения между четворката дават възможност на Брендо да влее милионите в кръг от фирми, управлявани от Десислава, Моника и Константин. Четиримата изграждат организирана престъпна група за пране на пари от наркотрафик, установява прокуратурата. Тя действа от 17.10.2002 г. до 30.05.2005 г. в България, Великобритания, Северна Ирландия, Британските Вирджински острови, САЩ, Швейцария.

Разследващите установяват, че за да регистрира фирми в чужбина и в офшорни зони, групата на Брендо търси помощ от фараона Иво Недялков, който години по-късно бе осъден за измама на хиляди българи чрез финансовата пирамида "Ийст уест интернешънъл". Когато Брендо и семейството му стартират схемата с регистрацията на дружествата в чужбина, Недялков се изявява като адвокат. За прането на парите отговаря Константин, като влива финансовите потоци в няколко фирми от семейния кръг до убийството му на 14 май 2005 г.

Фамилията отваря сметки в Австрия и Швейцария, като се възползва от облекчените изисквания на тамошните трезори, които не питат за произхода на парите. В схемата е включен и свекърът на Десислава - Владимир Дишлиев, който живее в Норвегия и за него не е проблем да открие свои сметки където пожелае. Впоследствие с пълномощни дава достъп до тях на сина си, Моника, Брендо и снаха си. Според обвинителния акт срещу Десислава семейните фирми получават офшорнофинансиране със средства от дрогата на Брендо. Десислава е наясно откъде идват парите. Съпругът й е убит, когато в Испания са задържани за наркотрафик двама от най-близките авери на Брендо през 2005 г. Започват и разследвания за пране на пари срещу Десислава, Моника и Брендо в България, Испания, Италия, Швейцария. Това принуждава Десислава да крие парите кеш.

За целта тя въвлича в схемата своята позната Мария Теофилова, която наема сейф в трезор "Финтех" на столичния бул. "Евлоги Георгиев". 3 083 800 евро изземат оттам ченгета на 15 юни 2007 г. Парите са натъпкани в сейфа от Теофилова, която от 24 април 2007 до 16 юни 2007 посетила трезора девет пъти. Това ставало след уговорка с Десислава. Пред сградата идвали непознати хора със сакове, пълни с пари, а Теофилова ги прибирала. Когато касетата се препълнила, тя отваряла чантите, вадела пачките и ги подреждала вътре.
 

Десислава предприела действия по документно легализиране на парите черз "сключване" на сделки с недвижими имоти, нейна собственост или на контролирани от нея фирми. Купувач е дружеството "Кестръл Инвестмънт България“, което година след учредявенето си купува три имота за 720 хил. евро, 700 хил. евро и 2,2 млн. евро. Плащането по първите две сделки е по банков път по валутна сметка на подсъдимита. 840 хил. евро от тях са изтеглени кеш. Третата сделка е най-интересна. За нея "Пам пропърти" на Дишлиева и "Кестръл Инвестмънт България" сключват предварителен договор за продажба на търговски комплекс в Студентски град за 2,2 млн. евро.

Десислава получава парите кеш. След изземването на парите от сейфа купувачът обявява, че има писмо от Десислава, с което ги уведомява, че окончателен договор за имота няма да бъде сключен. Въпросното писмо не е намерено. Прокуратурата подчертава и друг прелюбопитен факт - от фирмата купувач не е предявен съдебен иск за възстановяване на "дадените" 2,2 млн. евро спрямо Дишлиева.