Здравният министър Петър Москов е осъществил непряка дискриминация спрямо болните от рядката болест гноен хидраденит, се казва в решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Според експертите липсата на клинична пътека за заболелите от рядката болест е вид дискриминация.
Решението на КЗД е точно година след изявление на управителя на Здравната каса д-р Глинка Комитов, че ръководената от него институция от началото на 2016 г. ще заплаща стойността на лекарствените продукти и  медицинските изделия за домашно лечение на болните с тази диагноза. Година след публиното деклариране това все още не е факт.За това КЗД се заема със случая. 

Комисията е установила, че е извършен "тормоз по признак увреждане" заради бездействието на здравните власти за решаването на тежките проблеми, свързани с лечението на тази група български граждани. Заболяването е изключително тежко поради хроничния си характер, протича с възпаления в областта на подмишниците и слабините, което води до непрестанни болки.

Обичайни за здравите хора дейности като ходене, сядане, лягане са мъчение за пациентите. Гнойният хидраденит засяга основно млади хора. У нас са диагностицирани около 100 души. Трайно лечение няма, но има начини заболяването да се контролира и пациентите да живеят нормален живот.

При неадекватно поддържащо лечение гнойният хидраденит прогресира и води до пълна, стопроцентова инвалидизация на човека. 

Парадоксално е, че за тежката форма на заболяването се предвижда 100% нетрудоспособност, но държавата не покрива лечението му. За пациентите с тази диагноза няма предвидена клинична пътека и по тази причина болните се лекуват по пътеката за спешни хирургични интервенции. Ходът на болестта  е хроничен и изисква многократни хоспитализации, както и системно лечение и проследяване от специалист.

Не е предвиден и ред за диспансеризация на пациентите, а това е едно от условията гнойният хидраденит да бъде включен в Наредба 38 на МЗ, с която се определят заболяванията, за които НЗОК покрива стойността на медикаменти, медицински изделия и диетични храни за домашно лечение.

Източник: "Топновини"