От днес започват петровите пости, които тази година са само 3 дни – от 27 до 29 юни, напомни доц. Костадин Нушев, преподавател в богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски. Те се наричат още Апостолски, защото са свързани с празника на двамата апостоли – свети апостол Петър и апостол Павел.
Петровият пост е четвърти в годишния празничен кръг като постен период, заедно с Великия, Рождественския и Богородичния и добави, че той не е толкова строг, колкото Великият. В съвремието при пост се изключва храната от животински произход – яйца, млечни продукти, месо.
По време на постите се яде хляб, ястия без мазнина, плодове, зеленчуци, ядки, сушени плодове и гъби.
 
Спазването на постите от физиологична гледна точка е по-добро за организма, отколкото гладуването или разделното хранене. По време на постите се ядат предимно плодове и зеленчуци и сравнително еднородна храна. Пектините и целулозата спомагат за разграждането на токсичните вещества, нитрати, соли на тежките метали, пестициди и др. химически вещества, намиращи се в човешкото тяло. Храната, която се приема по време на постите е с меко, щадящо въздействие върху функционирането на ендокринната, нервната и сърдечно-съдовата система.
 
През останалото време прекомерното количество храна води до претоварване на стомаха и сърцето, получава се непълно изгаряне на храната и се нарушава обмяната на веществата. По време на постите храната е по-безсолна, зеленчуците се ядат сурови или сварени без мазнини. Това допринася за намаляване на холестерина и други вещества, предизвикващи склероза.
 
Подобрява се функционирането на бъбреците и отделителната система. Организмът се освобождава от животинските белтъчини.
 
Когато не сме свикнали с постенето, добре е то да се прави постепенно. Първо се намалява храната от животински произход. Особено полезен е този тип хранене през пролетно-летния сезон, когато има плодове и зеленчуци. Месото се отказва постепенно, като се заменя с риба, пиле, яйца, извара.