Село с два светофара и двама областни секретари. Знаеш ли я тази гатанка, едно време даже в кръстословиците я имаше, наперва се Тодор Атанасов-Войводата и столът под него жално изскимтява. Впрочем всичко в просторния кабинет на Атанасов изглежда малко в сравнение с мощната му снага на боксьор от тежката категория.
Определено кметът на Ново село е мъж с размах. Затова всичко, с което се захване, сякаш изпреварва рационалното мислене на съвременниците му, пише в репортаж "Марица". Имаме много ПЪРВИ въведения - първи селски светофар, първо село с асфалтирани улици, първи селски МОЛ. Нали затова сме Ново село, за да гледаме Новото, обяснява философията си за живота и управлението Войводата. Затова се гордее с първия образователен селски комплекс „Сътворението”, по-известен като Новоселския „Джурасик парк” и над него надписът на Бесапарския баир НОВО СЕЛО, като на HOLYWOOD.
 
На 20 юни Атанасов навърши 30 години, откак е начело на Ново село, което го прави най-дълго управлявалия кмет у нас. Винаги с бюлетината на БСП. Първият му мандат е от 1986 година, когато „перестройката” е в разгара си. Бях на 38 години, дългогодишен служител в общинската селищна система Родопи, когато другарите от Окръжния комитет ми поставиха задачата, връща се 6 петилетки назад бай Тодор. Спечелил изборите с обичайното за онова време 99,9%. Година по-късно селото станало републикански първенец в социалистическото съревнование за хигиена и благоустрояване.
 
Още през есента на 1986 година Ново село се превърнало във витрината на късния соц. По линия на международния обмен през октомври пристигнали журналисти от 26 страни, начело с главния редактор на вестник „Известия”. Имало от западната преса и САЩ. Разквартирували ги по къщите на хората, за да опишат колко добре живее българският селянин. „Руснакът и американецът се гледаха лошо и реших да ги взема у нас, за да са ми под око”, разказва кметът. Разпънали софрата, съветският другар вдигнал огнен тост срещу „империалиста”. Гледам, работата отива на зле, но в същия момент пускаме новините по Първа програма и съобщават, че Рейгън и Горбачов са договорили разведряване на срещата в Рейкявик. Като се прегърнаха Володя и Бил, водка до сутринта, сякаш от
 
Ново село тръгна краят на Студената война, разнежва се червеният кмет.
 
Подхванали проекта за многофункционален търговски център. „Модерен комплекс с магазини, отсреща с пазар. Сега му викат МОЛ, ама ние още тогава си ги правехме тези работи”, обяснява селският управленец.
 
В дните след 10 ноември преживял най-тежките изпитания. При временните изпълкоми  отстранили кметовете на БКП, махнали и Тодор Атанасов. Временен кмет на община "Родопи" станал Гаро Томасян, който по-късно беше избран за кмет на Пловдив. „Идва Гаро и вика: Подпиши, че се отказваш, ще те оставим във „времянката”, но председател ще е друг”. Войводата обаче се опънал, пратили му агитка от БЗНС „Никола Петков” да крещи под прозореца „Долу, Тошо! Долу Тошо!”.
 
За да не става напрежение, бай Тодор подписал и поел към първите демократични местни избори през 1991. Отвях ги със 76%, спомня си Тодор Атанасов. Оттогава друг кмет не е сядал в кабинета му. Малко след това обаче Гаро Томасян конфискувал къщата му „в името на народа”. Признава, че с документацията не бил изряден, но пък имотът си бил негов. Няколко години се съдел с държавата, но наследникът на Томасян в "Родопи" отменил заповедта за конфискация, та опазили къщата.
 
Следващото изпитание настъпило по време на ликвидационните тричленки, които закриха ТКЗС-ата. „Още не мога да си простя, че не направихме блокада пред Стопанския двор. Дойдоха и за месец унищожиха всичко, трупано 45 години”, трепери Тодор Атанасов. Имало стадо 400 елитни крави, раздали ги на томбола, а гръцки фермери идвали да ги пазарят на безценица. „Гърците не можеха да повярват, че такива расови животни им ги харизваме, товареха по цели камиони и беж да ги няма по най-бързия начин”, спомня си Атанасов.
 
Тъкмо минала драмата с ликвидаторите, и се появили мутрите. По това време в Ново село местният ресторант е много вървежен, жива музика, работата върви, вечер не могат да преброят оборота. Димитър, племенникът на Войводата, бил барман и една сутрин цъфнали няколко мускулести
 
момчета от Клуб 777: „Ние ще ви пазим, а вие всеки месец ще си плащате”, рекли юнаците.
 
„Ама от кого ще ни пазите, ние в село бандити нямаме”, отвърнало момчето.
 
„Довечера като дойдем, да сте приготвили 3 хил. лева”, отсекли рекетьорите. Тича Митко при мен „чичо, помощ, мутрите искат 3 бона до довечера!”.
 
Ама аз освен кмет съм и ловец, а и републикански вицешампион по бокс в полутежка категория с екипа на „Спартак” Пд. Веднага свирих сбор на дружинката и направихме разстановка в кръчмата.  Във всеки ъгъл по един с пушка, двама отвън, уговорихме и подкрепления, ако стане напечено.
 
„А шефът на дружинката и той като мен, два метра, двеста кила човек, като почне да бие и да гърми, спиране няма. На всичко отгоре е и глух, та докато му кажат, че има грешка, бая народ бой отнасяше, спомня си бай Тодор. Не щеш ли, още в късния следобед борчетата разбрали, че в Ново село ги чакат с пушки, и се скрили. Повече мутра в селото не се появила.
 
Битовата престъпност също е сведена до минимум, защото кметът Атанасов е наложил „местен закон” - мерне ли се каруца в полето след 22 часа - лично я конфискува и я слага пред кметството като паметник на позора.
 
По едно време директорът на училището му се оплакал, че класните стаи оредяват и следващата година ще затворят школото поради липса на деца. Кметът само поискал списък на родителите. Оказа се, че само ромчетата не ходят на занятия. Разпратих повиквателни на татковците да се явят в кабинета и с всеки „събеседвах”. В края на втората седмица ми се обажда директорът "Бай Тодоре, спирай, нямаме вече свободни чинове!!!”.
 
 В средата на седмия си мандат Тодор Атанасов смята, че оценката за свършеното от него я правят съселяните. Миналата есен пак му гласуваха доверие, въпреки че за първи път се яви на балотаж срещу силните на деня от ГЕРБ.
 
Въпреки навършените 68 години Тодор Атанасов смята, че има сили да управлява Ново село поне още два мандата. Горд е,че когато е поел командването, жителите са били около 2500, а сега минават 3 хиляди, от малкото села с положителен прираст.
 
В последните години не може да се отърве от фенки по мероприятията на БСП. Така е, откакто влезе в ролята на дубльор на Стефан Данаилов в "Стъклен дом".
 
Червени активистки ме спират "Другарю Данаилов, може ли един автограф!". Първо се притеснявах и обяснявах, че не съм Ламбо, ама после свикнах, да знаеш колко селфита имам с млади и стари социалистки, смее се Войводата.