Никола Стърджън заяви, че шотландският парламент може ефективно да блокира излизането на Великобритания на ЕС. Първият министър на Шотландия заяви това на фона на данните, че 62% от шотландците са се обявили за оставане в Съюза на референдума относно членството на Великобритания в европейската общност.
В интервю за Би Би Си тя каза, че парламентът на Шотландия трябва официално да се съгласи с излизането на Великобритания от ЕС, и че тя ще призове шотландските депутати да гласуват против това.  По-рано стана ясно, че е много е вероятно Шотландия да проведе втори референдум за независимост.  

„Питате ме дали трябва да има законодателна стъпка или стъпки за одобряването на изваждането на Обединеното кралство от ЕС? От правна гледна точка, според мен, е трудно за вярване да няма подобно изискване. Подозирам, че британското правителство ще заеме различна от нашата гледна точка и ще трябва да видим до къде ще ни отведат дискусиите”, каза Стърджан пред Sunday Politics на Би Би Си.

Попитана, дали обмисля да поиска от шотландския парламент да не подкрепя подобна законодателна стъпка, тя отговори: „Разбира се”. Тогава водещият ѝ зададе въпроса, може ли тя да си представи гнева на британците, ако тя им попречи да напуснат Европа. „Мога, но, най-вероятно, той ще е подобен на този на шотландците, които сега са изправени пред перспективата да бъдат извадени от ЕС против волята им. Не съм създала аз тази ситуация. Аз трябва да се старая да постигна най-доброто за народа си”, отговори тя.