Потенциалните купувачи на стоманодобивните заводи на Tata Steel във Великобритания може да спрат преговорите заради Brexit, съобщава телевизия Sky News. Става дума за магнатът Уилбъл Рос, който заедно с други евентуални купувачи водеше преговори с индийската Tata Steel. Според източници на ТВ канала инвеститорите се опасяват, че излизането на Острова от ЕС ще задълбочи кризата кризата в британската стоманодобивна индустрия.

В петък след като станаха известни резултатите от референдума акциите на индийски холдинг на фондовата борса в Мумбай паднаха с 6,5%.

Tata Steel обяви още през март намерението си да продаде всичките си заводи в Обединеното кралство, които заради поевтиняването на стоманата на световните пазари са нерентабилни. От съкращение са заплашени 15 000 металурзи на Острова и още 25 000, заети във доставчици на стоманодобивните заводи.

През април правителство обяви, че може да изкупи 25% от заводите, за да може по-лесно да се намери инвеститор. Преди време за купувачи се споменаваха холдингът Liberty Group, инвестиционната компания Greybull и и германският концерн ThyssenKrupp. Коментираше се още, че Excalibur Steel и Liberty могат да се обединят за да купят заводите. Сега се чува, че претенции към бизнеса на Tata Steel на Острова имат и китайската Hebei Iron and Steel, индийската JSW Steel of India и инвестиционният фонд Endless.

Източник: "Монитор"

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
ЗА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ!