Географската информационна система на Агенция „Пътна инфраструктура“ е отличена с най-високото международно отличие в сферата на геопространствените технологии, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Наградата ще бъде връчена на 29 юни на тържествена церемония в конгресния център на Сан Диего, САЩ. Отличието ще получат урбанист Злати Пешев и инж. Добромира Заранкова, експерти по ГИС в АПИ.

Престижният конкурс „Special Achievements in GIS“ се организира за 11-та поредна година и отличава организации с постижения при прилагането на най-новите геопространствени технологии. Събитието е по време на международната Esri конференция – най-големият световен ГИС форум, който от години събира над 16 000 ГИС потребители и близо 500 организации от цял свят.

ГИС системата на АПИ е селектирана и отличена за специални постижения при прилагането на географските информационни системи, в категорията „ГИС проекти извън САЩ“. В надпреварата са участвали над 100 000 кандидата.

Иновативният проект на пътната агенция бе реализиран през миналата година. „Предоставяне на ГИС базирани електронни административни услуги при издаване на разрешения за гражданите и създаване на ГИС регистри за приходни дейности“ се финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет“ 2007-2013 г. С изпълнението му e развита географска информационна система за пътната инфраструктура, базирана на най-съвременните Esri ArcGIS технологии.

Това е трета награда за проекта на АПИ. През ноември 2015 г. на Световния ГИС ден системата взе отличието за иновативност, а през тази година беше удостоена за принос в развитието на инфраструктурата на България, в категория „Географски информационни системи” на конкурса INFRASTRUCTURE BULGARIA AWARDS 2016.

Източник: "Монитор"