Животът на 67-годишната Софка Делилова от Симитли, бивша миньорка в рудник „Ораново“, се преобърна, след като стана жертва на телефонна измама. Жената, която живее сама в покрайнините на кв. „Дрънкалица“, е хипертоничка, след преживения ужас получила криза, втора нощ след инцидента не може да се съвземе и да спи спокойно, съобщава struma.bg.
Телефонните измамници разиграли сценарий с получаване на фалшив колет от Гърция от зетя на Софка. Тя едва не заложила красивата си къщичка с двор и автомобила си „Рено”, за да събере крупната сума от 16 800 лв., която й потърсил представилият се по телефона за неин зет Веско от Велинград.
 
„Цял живот съм се трудила, отгледала съм три прекрасни деца, имам две дъщери и един син, всеки. Който ме познава, знае, че не се предавам лесно и не се страхувам, боец съм, но сега определено се уплаших, още не мога да се съвзема от шока”, с тези думи ни посрещна симитличанката.
 
Ето какво разказа тя за случилото се: „На 21 юни около 16,00 часа без 10 минути ми позвъни домашният телефон ето тук, отвън на верандата. Държа го на това място, защото през целия ден щъкам навън, отглеждам животни и обработвам сама 7 дка земя. Чух мъжки глас, който ми каза: „Маме, здравей!”. Стори ми се същият глас като на зет ми Веско, който е съпруг на по-малката дъщеря Елена и живеят във Велинград. Той винаги така се обръща към мен с „маме”. Отвърнах му: „Здрасти, чедо!”. Той продължи: „Обаждам се да ти кажа какво чудо, хубаво нещо ни се случи. Дойдохме с Ленчето в Гърция хем по работа, хем малко да отморим“. Звучеше ми досущ като неговия глас и въобще не се усъмних. Зет ми работи като дистрибутор на сладкарски изделия и много пътува, а дъщерята е инкасатор към Енергото.
 
На майтап му отвърнах, че можеше да не ходят по Гърция, а да дойдат тук, при мен, да отморят на моите градини. И той пак продължава: „Чакай да ти кажа по какъв повод ти се обаждам, спечелихме 50 000 евро от лотария в Гърция!“. Страшно много се зарадвах: „Браво, сине, и ние веднъж да имаме късмет” /моят съпруг имаше проблеми с краката, беше инвалид, почина преди 20 години и децата ми останаха сираци/, а пък зетят с дъщерята живеят на квартира. Сега тъкмо ще помогнем с пари и за сватбата на внучката на другата дъщеря.
 
Първото нещо, което си помислих, бе, че ще мога да си закупя косачка за ливадите, а не на ръце да кося, както сега самичка. Зет ми продължи да ми обяснява, че ми е изпратил колет и да взема един химикал да запиша номера на този мъж, който ще ми го достави. Каза ми да слушам добре: „Маме, тези пари, дето сме спечелили, трябва да се похарчат в Гърция, обаче ние успяхме да измислим една далавера и ти ги изпращаме, ще ги получиш в колет, обаче това никой не трябва да го знае. Казал съм по този човек, дето ще ги донесе, че изпращам животоспасяващо за теб лекарство, няма да го разпечатваш пред него“. Продиктува ми следния телефонен номер: 0888 153 807, и да търся Борислав Михайлов. Уточнихме се да се чуем допълнително по-късно. Попитах къде е Ленчето, а той отвърна, че не е до него, отишла да купи билети, за да си тръгнат по-бързо и да вземат колета.
 
Започнах да звъня на дадения ми номер, звънях продължително време, вдигна вежлив мъж. Каза ми, че същият куриер се обажда, но понеже има 40 колета за доставка, да изчакам да провери и попита за името ми, да потърси дали има изпратен за мен. След малко ми потвърди, че имам изпратен колет от Гърция и каза, че сега пътува за Благоевград, но след два часа ще пристигне в Симитли. Мъжът започна да ми обяснява: „На границата пратките минават на проверка от митническите служби, но успях колета, изпратен от Веско, да не го проверяват, подкупих четирима служители, но затова трябва да заплатим наши пари около 16 800 лв“. Затвори и се разбрахме пак да звънне.
 
По същото време се обажда повторно онзи човек, който помислих, че е зетят Веско. Казах му, че няма откъде да събера парите, които ми търсят. А той: „Маме, моля те, това не са 50 000 лв., а много повече пари, намери от приятелки, нали имаш? Ако трябва, заложи нещо... знаеш колко са важни тези пари за нас. Ако сега не получа тези пари, заминавам за Франция и няма скоро да се завърна...!“. Продължаваше да настоява да търся, ако трябва, колата или къщата да заложа, колкото мога, толкова да събера, останалата сума по квитанция щял да доплати на куриера. Казах „добре, ама за колата повече от 2500 лв. няма да взема”, и тръгнах за центъра, да не губя време.
 
Помислих за една моя приятелка, на която синът й работи по чужбина, но реших първо да отида в заложната къща в Симитли. И директно при Гошко Китанов. Започнах да обяснявам, че ми трябват пари за операция на мой близък, помолих да ми даде 2000 лв. Започнах него да лъжа и питам какво да заложа - къщата или колата. Той ме погледна, видя, че цялата треперя, и каза - да не е нещо изнудване, а аз пак настоявам да ме насочи към някого, който може да ми помогне. Попита ме: „Ти говори ли с някого, с кого говори, да не е измама?”.
 
Чак тогава реших да се обадя на дъщерята, излязох от заложната къща и право в колата, ама вече напълно изнервена и звъннах. На дъщерята телефона веднага започна да набира и на мен ми стана ясно, че тя си е в България, значи не е в Гърция. Тя спокойно ме пита: „Майко, какво?”. И на мен вече ми стана ясно в каква схема съм забъркана. Започна да ми се кара защо веднага не съм се обадила на тях, като знам, че съм с високо кръвно. Веднага ми каза да отида в полицията. И тъкмо влизах в сградата на участъка, ме посрещна един от полицаите и каза, че току-що го е информирал Георги от заложната къща за случилото се с мен. Докато давах обяснения, ми беше много зле, цялата треперех, не бях на себе си, сложиха ме да седна на един стол.
 
По същото време на мобилния телефон ми звънна отново фалшивият куриер Борислав и ме попита дали съм събрала някаква сума от парите. Намерих сили у себе си и излъгах, че съм успяла да намеря около 7000 лв., той каза, че това е малко и трябва да доплатя още. След като приключи разговорът, информирахме началника Йордан Латинов и заедно с нашия квартален Ивайло Ралински, който се преоблече в цивилни дрехи, тръгнахме към дома ми. Колата я бях паркирала на главната улица и се движехме бързо, за да стигнем навреме, той седна да шофира. И отново ми се позвъни.
 
Представиха ми се, че са служители от Криминална полиция и без да се усетя, казах, че съм дала вече обяснения. Тогава мъжът ме попита - за какво даде обяснения, аз вече разбрах, че пак са същите измамници, и казах, че съм блъснала пешеходка с колата и затова са ме викнали в полицията. Пак ми се позвъни, вече за трети път в рамките на минути, този път бяха куриерите, да попитат колко пари съм събрала и ми казаха, че ще дойде бял мукробус, а мъжът ще носи на ухото черна слушалка, по това да го разпозная.
 
Отвърнах им, че шофирам и не мога да преброя сумата, но вече се прибирам у дома. Сменихме се с полицая, аз да шофирам, а той мина на задната седалка, да не се вижда отдалече. Влязохме вътре и започнахме да чакаме час и половина, никой не се обади, нито се появи...
 
Миналата година ми се обаждаха отново измамници за изпратено лекарство от Италия, ние наистина имаме едно познато момче Митко, което работи там, а баща му беше болен, но тогава бързо разбрах, че е измама, защото се обадих на децата и не се подлъгах. Сега след случилото се не мога да се успокоя, схемата е толкова изкусно измислена, че човек се забърква, без да се усети.
 
Безкрайно благодаря на полицаите, те идват всеки ден, децата ми ще дойдат през почивните дни, но дотогава съм сама”, заключи пострадалата леля Софка.
 
„Важно е да хванем дори и един, тези хора крадат от мъката на хората, от техния труд, тази жена е можела да загуби колата и къщата си, в конкретния случай се е заблудила, защото често има печеливши от лотарията, наскоро имаше случаи и в Симитли”, каза служителят на реда Ивайло Ралински, който вчера бе на проверка на мястото.
 
Той поясни, че телефонната схема най-често е за спешна операция, получаване на колет, печалба от томболата... Измамниците първо изнудват жертвите си, после по заобиколен начин ги питат дали са съобщили в полицията. Ползват и сценарий за заем на познат, баене, разваляне на магия.
 
„Съвместно с община Симитли сме раздали работни карти за опазване на жителите на общината и нейните гости във всички офиси на банки, където възрастните хора могат да отидат да теглят пари, както и в пощенските клонове. Служителят в заложната къща в Симитли също е информиран и сега е успял да помогне с бързата си и адекватна реакция и така е предотвратил измамата”, поясни още полицейския инспектор Ралински.
 
Той апелира хората да не съобщават по телефона личните си данни или банкови сметки, при подобни позвънявания първо да се свържат с близките си и веднага да подадат сигнал на тел. 112.