Boston Dynamics се прибра от бойното вкъщи с по-малък, по-тих четирикрак робот, който може да се разхожда из къщата и дори да донесе питие. Ново видео показва SpotMini, което е по-компактна и опростена версия на робота Spot представен през 2015 г., и разполага с ръка манипулатор, която прилича на нещо между овча глава на и ръкавица за фурна.

Видеото показва и разликата в размера на SpotMini в сравнение с този на предходния Spot, както и неговата сравнително тиха работа и способност да мине пълзейки под краката на своя предшественик и под маса. Той също така, може да се изкачва по стълби и да се изправи отново, след като падане.

Освен своята пъргавина, SpotMini демонстрира способността си да използва ръката си за да зареди миялната машина и изхвърли боклука, както направи дори странен танц, докато манипулатора поддържа позицията си във въздуха. Видеото дори показва робота да носи на човек напитка и започва да си играе, като не му я дава, много подобно на куче, но робот.

Според Boston Dynamics, само SpotMini тежи 25 кг. и 29 кг. с „ръката” овча глава. За разлика от предишните роботи на Boston Dynamics, SpotMini не използва хидравлика и неговите изцяло електрически системи го правят най-тихия робот на компанията до сега.

SpotMini работи с вътрешна батерия за около 90 минути и има стереоскопични камери, жироскоп и сензори, които му позволяват да определи каква е позицията на крайниците му. От компанията казват, че макар и да може да изпълнява много задачи самостоятелно, той все още се нуждае от човек за по-добро управление.

Източник: "Монитор"