Преди няколко години предаването TopGear повдигна спор „Може ли автомобилът да бъде изкуство?“. Въпреки, че имаше елемент на шега в типичния за тях стил, темата всъщност беше много сериозна и въпросът винаги ще бъде актуален, независимо от различната посока на мненията. Българското дизайнерско ателие Vilner изразява своето мнение по въпроса „Може ли мотоциклетът да бъде изкуство?” с уникално изпълнение, базирано на Suzuki Intruder M 1500.

Моторът е от 2012 година, двигателят му е с работен обем 1462 куб.см с мощност 68 к.с. и въртящ момент 115 Нм, а скоростната кутия е 5-степенна механична. Теглото му е 328 кг.

Този Intruder е модерна интерпретация на класическия пътнически мотоциклет на Suzuki, която Vilner среща с традиционните сарашки техники за обработка на кожа и иновативното нанасяне на боя. Резултатът е едно истинско произведение на изкуството на две колела.

Мотоциклетът е първата машина на Vilner, която ползва покритие от новата палитра на ателието. Изпълнението в стил „патинирана мед” се постига с полагането на не по-малко от шест слоя боя, която се обработва със специални четки, при специални условия, за да се постигне изключително автентичен завършек, който е и много устойчив на атмосферните условия.

Още по-любопитно в случая е, че металните повърхности притежават точната текстура, която предава истинност и при допир. В допълнение на старинното художествено излъчване, джантите и сърцевините на спирачните ротори са боядисано в подобаващ цвят.

Патината обаче е едната нишка от художественото послание на мотоциклета. Кожените елементи изцяло разсейват всякакви съмнения относно истинността на творчеството. За целта са използвани първокласна телешка кожа, растително-дъбен телешки бланк, който е обработен на ръка до последния детайл, чрез традиционни сарашки техники.

Старинното излъчване е подсилено с послание от черепа на бик извезан в кожата, и разбира се логото на Vilner. От същата кожа са изработени и ръкохватките, които са съшити с ремък. По този начин дизайнерското ателие Vilner категорично доказва, че мотоциклетът може да бъде превърнат в шедьовър на изкуството.

Източник: "Монитор"