Японците от Mazda са подготвили специална версия на своя култов роудстър MX-5, който носи името Icon (Икона). Тя ще бъде представена за първи път на Фестивала на скоростта в Гудууд, който ще се състои през уикенда. Първата Mazda MX-5 дебютира на пазара през 1989 г. и наистина се превърна в икона за феновете, които обичат да шофират емоционални коли.

За изминалите години компактният и сравнително евтин спортен автомобил е получил повече от двеста различни награди и влезе в Книгата на рекордите на Гинес като най-продаваният двуместен автомобил в света. Тази пролет беше произведен милионният екземпляр на MX-5, ако броим всички четири поколения на модела.

Специалната версия Icon ще се предлага в цветовете Meteor Grey Mica (метеор сива слюда) и Crystal White Pearlescent (кристално бяла перла) с червени акценти на предния сплитер, корпусите на огледалата и задния спойлер, специални 16-инчови джанти и черни кожени седалки. Стандартното оборудване ще бъде допълнено от фарове с автоматично нивелиране, сензор за дъжд и задни сензори за паркиране.

Двигателят ще остане стандартен – 1,5-литров 4-цилиндров с мощност 131 к.с. Специалната Mazda MX-5 Icon ще се продава само във Великобритания и ще бъде пусната в ограничена серия от 600 екземпляра. Цената на модела е 20 995 паунда. Освен „Иконата” в Гудууд Mazda ще покаже и новата модификация на роудстъра твърд покрив -MX-5 Retractable Fastback.

Източник: "Монитор"