Онлайн петицията за нов референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз вече е подкрепена от над 2,8 милиона британци и хора, живеещи в Обединеното кралство. Парламентът трябва най-малкото да обсъди всяка петиция, качена на сайта му, ако под нея са поставени повече от 100 000 подписа.

Подписката започна още преди референдума на 23 юни, но започна да набира скорост в петък - когато се разбра, че гласовете за Брекзит - от Британия и изход, са повече от тези за оставане. В петицията се настоява и новият референдум да не се зачита, ако подкрепата за или против членството в ЕС е под 60 процента при избирателна активност под 75 на сто от хората с право на глас. Според Ройтерс подкрепата за петицията е с над 3000 подписа в минута.

Повечето от подписалите се са от райони, където подкрепата за оставане в ЕС на референдума на 23 юни е била най-голяма, на първо място в Лондон.

На провелия се на 23 юни референдум 51,9% от британците гласуваха за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз (т.нар. Брекзит - от Британия и изход), а 48,1% се обявиха срещу това. Общо 17,4 млн. души са предпочели „Брекзит“, за сметка на 16,1 млн., които са за оставането в Общността. Категорично в подкрепа на напускането гласуваха Англия и Уелс, докато Лондон, Шотландия и Северна Ирландия подкрепиха оставането в съюза. Сега трябва да бъде задействан член 50 от Лисабонския договор за излизането на Острова от ЕС. Процедурата може да отнеме две години, но може и повече, ако всички страни членки се съгласят. Вчера обаче представители на страните основателки се обявиха за по-бързо напускане на Великобритания.

Междувременно поддръжници на европейската интеграция излязоха по улиците на Лондон на протест срещу излизането на Великобритания от ЕС. Хиляди протестиращи поискаха властите да преразгледат резултатите от референдума. Те преминаха през централните улици на британската столица със знамена на ЕС и лозунги в подкрепа на членството на Обединеното кралство в общността.

"Лондон е международен град и ние искаме да останем в сърцето на Европа. Петицията призовава кмета да провъзгласи Лондон за независим град и да подаде заявка за присъединяване към ЕС, в това число към Шенгенската зона", се казва в текста на документа.