Операторите на газопреносните системи на България и Гърция – „Булгартрансгаз“ ЕАД и DESFA S.A. са подписали споразумение за междусистемна свързаност. „С документа се осигурява възможност за обратен виртуален пренос на природен газ на българо-гръцката граница за потребителите на територията на България. Преносът ще се осъществява на точката на междусистемно свързване Кулата – Сидирокастро“, написа в профила си във Фейсбук енергийният министър Теменужка Петкова.
По думите й осигуряването на обратен виртуален пренос на точката на междусистемна свързаност между България и Гърция е важна стъпка за прилагането на хармонизирани пазарни правила за постигане на интегриран европейски пазар на природен газ. Освен това се давало и възможност виртуално да се доставят количества природен газ от терминала за втечнен природен газ на Ревитуса в Гърция.
 
Според Петкова това е и още една опция за диверсификация. Енергийният министър пише още, че за първи път се осигурява достъп на трети страни до газопреносната мрежа, с което ще се постигне и конкуренция между доставчиците на природен газ.
 
Споразумението се сключва за първоначален тестови период от три месеца - от 1 юли до 1 октомври 2016 година.
 
Председателят на КЕВР Иван Иванов също се похвали във Фейсбук, като написа, че подписването на споразумението е нещо добро за България и дори го определи като „гигантска крачка“ към енергийната ни сигурност.
 
„Създава се възможност за доставки на газ от южно направление, на първо време от терминала в Ревитуса. Седем години след газовата криза от 2009, когато България за 16 дни остана без природен газ и понесе 500 млн лв. щети от спрените доставки на руски газ, вече имаме реална алтератива за доставки до 3 млрд куб. м годишно. Беше важна помощта на Европейската комисия, чийто представители участваха активно в преговорите до подписването на споразумението“, пише още Иван Иванов.