В началото на сезона цените на квартирите на юг от Бургас покоряват нови рекорди. В момента в град Черноморец могат да се намерят квартири за 5 лева на легло. Става въпрос за места в частни къщи, но при доста спартански условия.
Те са без климатик, без тоалетна, със съвсем ограничени размери. Обикновено се предлагат от възрастни жени, които искат да заработят някой лев. Освен това, голяма част от тези къщи работят без регистрация като туристически обекти. Заради това и могат да си позволят дъмпингови цени, съобщава "Флагман".

"Действително има "колеги", които предлагат подобни оферти. В момента могат да се намерят квартири на цени от 5,6,7 лева за легло. Условията обаче са отвратителни. Реално цените за стая с климатик са по 17-20 лева на легло. В разгара на сезона малко се качват. Дъмпингът е неприятен, но така е всяко лято" - коментира Румен Ангелов, който е собственик на малък хотел в морското градче.

Подобни цени има в момента и в Царево и Ахтопол. Там квартирите вървят по 6-8 лева за легло, а в заведенията могат да се намерят много изгодни промоции. В един от най-популярните ресторанти в Царево например има обедно меню, в което се предлагат три кебапчета с бира за 3 лева. Супа топчета върви по 1,50 лева, а малка ракия е 1,20 лева. Това са доста народни цени, които целят да привличат малкото туристи по това време. Също в Царево пък се предлагат две парчета пица за 1,20 лева на някои от отворените вече павилиони, които са специализирани в продажба на подобни асортименти.

Дори и в Созопол цените все още не са стигнали пикови равнища и там също могат да се намерят изгодни квартири. В момента едно легло в по-непретенциозната нова част върви средно по 10 лева. В старата част на града е 12 - 14 лева, докато след месец няма да може да се намери под 20 лева. В някои от ресторантите пък има предложения за две бири с картофи за 5 лева, което е много добра цена за условията в Созопол. Други пък предлагат две ракии със салата за 6 лева. За справка - в Испания за същото по курортните селища се плаща 20 евро, в Италия - 25, а в съседна Гърция около 15 евро. Нашите цени се конкурират с Румъния. Там цените все пак са малко по-високи.

На Балканите най-скъпо като цяло е в малката бутикова държава Черна гора, която обаче се посещава масово от богати туристи, а някои от руските милиардери имат и цели имения там. Заради това на морето една бира е 5-6 евро, а една обикновена вечеря излиза не по-малко от 35-40 евро на човек. В сравнение с тези цени, родното Черноморие в момента е като оазис за туристите.

Въпреки че експертите прогнозират много силен сезон, това реално важи за организирания туризъм по курортите. В по-малките градчета по Южното Черноморие собствениците на хотели и ресторанти се борят за всеки турист. Там обикновено идват повече хора от България и по-малко чужденци. Заради това се налага и ценовата война. Очакванията за по-масов приток са свързани с края на юли и почти целия август. Тогава ще има корекция на цените във възходяща посока. В момента обаче пазарните реалности налагат предлагането на много изгодни финансово оферти за посетителите.