Съд в Москва остави за 2 месеца в ареста губернатора на Кировска област Никита Белих, който късно в петък бе задържан при получаване на 400 000 евро подкуп в столичен ресторант, предаде ТАСС.
Според съдията, ако обвиненият във вземане на рушвет в особено големи размери бъде оставен на свобода, може да се укрие и да заплашва свидетели. Белих изслуша решението мълчаливо, след което адвокатите му обявиха, че ще оспорват мярката за неотклонение.
 
На изслушването следовател заяви, че на разпита губернаторът не отрекъл приемането на парите, но казал, че били за нуждите на град Киров. Пред съда Белих заяви, че не е вземал подкуп и е готов да сътрудничи на следствието.
 
На изслушването не бе казано кой е дал подкупа, но обвиняемият заяви: "Подкупи не съм вземал и не вземам и за гражданин на Германия не възнамерявам да правя изключения".
 
Губернаторът бе задържан на 24 юни в ресторанта на търговския център "Лоте плаза" в центъра на Москва. Според Следствения комитет Белих лично или чрез посредник взел рушвет от общо 400 000 евро за извършване на действия в полза на далия подкупа и контролираните от него две компании. При акцията били използвани белязани банкноти с боя, от която се изцапали ръцете му.
 
Белих е третият губернатор, задържан по подозрение в корупция от началото на годината.