Шеф на инвестиционен фонд спечели вчера над 220 милиона британски лири за себе си и своите инвеститори, след като заложи на „Брекзит”. Докато мнозина търпяха умопомрачителни загуби в Лондонското Сити, Криспин Оди обяви: „Мисля, че съм победителят”.
Той е един от малкото шефове на хежд фондове, които удариха джакпота с огромни „шорт позиции” на акции на компании и британската лира, залагайки, че стойността им ще падне след обявяването на резултата от референдума.

57-годишният, който управлява над 8 милиарда и притежава лично състояние в размер на 900 милиона британски лири, разкри, че в навечерието на вота той е инвестирал в злато, което се смята за убежище на парите при кризи, и е заложил на ниския курс на лирата спрямо долара.

Тактиката му се оказа доста печеливша след обявяването на резултатите, когато всички инвеститори се втурнаха да купуват злато, качвайки цената му до двугодишен връх на фона на спада на британската лира и борсовия индекс FTSE 100.

Оди признава, че е рискувал с големи загуби, ако финансовите пазари бяха се устремили нагоре при оставането на страната му в ЕС.