Трудовите посредници, които изпращат работници от България към Великобритания, се опасяват от ограничаването на работната ръка и въвеждането на специални разрешителни за наемане на чужденци. Така под въпрос се поставят доходите на цели фамилии, които разчитат на роднини работещи в Кралството. Месечно от там в България се изпращат около 10 млн.лв, пише bTV.
Данните на БНБ показват, че Обединеното Кралство се нарежда на челните места сред държавите, изпращащи пари у нас. За 2015 г. от работещите българи там са изпратили 123 милиона лева. Преди 9 г. семейството на Ганчо се разделя. Синът и снаха му заминават за Англия. Работят там и до днес, изплащат къща и отглеждат дете - английски поданик. Семейството тук разчита на помощта им. „Трудът на моите хора в момента е обезценен, защото паунда се срива. 15 ст. за един ден, а понеделник като отворят борсата не се знае колко ще бъде следващия срив”, споделя Ганчо Тодоров.

Посредниците за намиране на работа във Великобритания очакват да се върнат работните карти и разрешителни. „Сини лилави, жълти - взимаха се и тогава имаше право да работиш”, коментира Данаил Кирилов. За висококвалифицираните кадри притесненията са много по-малко. Биляна Баркър, трудов посредник във Великобритания, споделя, че страната е гладна за високо квалифицирани специалисти и този тип емиграция по никакъв начин няма да бъде засегната. „Говори се за точкова система, която трябва да посрещне нуждите на британския пазар”.

Успокоителното е че докато текат преговорите за излизане на Великобритания, трудовият пазар няма да бъде затворен. Въпросът е че никой не знае какво ще се случи след това.  Евродепутатът Светослав Малинов е категоричен: „Всъщност от гледна точка на българите това беше референдум за правото на англичаните да ограничават нашите права. И те спечелиха тази битка - те в момента имат право да ограничават нашите права до безкрайност”.

Страховете както и за работниците ни във Великобритания и за семействата им тук са свързани с неизвестността. За семейството на Ганчо Тодоров обаче в момента цари „един малък смут, защото не знаем  какво ще бъде бъдещето.”

В месеците преди референдума броят на българите, търсещи работа, намалява значително, отчитат трудовите посредници у нас.

Фирмите посредници, работещи основно с работодатели във Великобритания вече търсят други партньори в ЕС.