Министри, депутати и висши чиновници в кабинета вече запазиха с резервации елитната правителствена база край морето в Двореца в Евксиноград. Свободни места за юли и август няма, става ясно от съобщението в официалния сайт на МС.
В пика на лятото цените за почивка в бившата царска резиденция са солени, но затова пък не са променяни от години насам.
Нощувка в апартамент в хотел „Тунела”, където най-обичал да отсяда Тодор Живков, излиза 250 лева, а малкият апартамент е 130 лева. Почивка във вила „Чинар” струва 600 лева на нощ, а мезонетът във Фердинандовата къща - 550 лева, съобщава "Труд".
 
Големият апартамент в най-хубавата вила „Магнолия” се предлага за 300 лева, а малкият за 130 лева.
 
Най-скъпо излиза „Слънчевото бунгало” - 700 лв на нощ. В кокетната еднофамилна къща на самия бряг, обзаведена със собствен басейн и барбекю, обичат отсядат на смени премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев.
 
Най-евтина е нощувката в хотел „Манастира” - 130 лв., както в обикновено бунгало край морето, но ако то е със сауна, цената скача двойно.
 
Тарифите за министри, депутати и обикновени хора са еднакви, но последните могат да се вредят в рая на властта предимно през юни и септември, когато и цените са с 10 % по-ниски. В тях влиза ДДС, но не и закуска и застраховка .
 
Слънчев тен в Евксиноград обичайно събира парламентарната шефка Цецка Цачева, която е и отлична плувкиня. Любимо място за отдих е и на Менда Стоянова, на транспортния министър Ивайло Московски, на Десислава Атанасова, Делян Добрев и др. След мащабната реставрация Дворецът е отворен през цялата година, включително и по време на отпуските на властта, за туристически турове в него.
 
Все още свободни места могат да се намерят през втората половина на август в другата правителствена резиденция в Шабла. От 1 юли до 31 август стая-лукс в Добруджанския двор” струва 100 лв.на нощ, цяла вила „Море” излиза 450 лв. За почиващите в „Добруджанския двор” има включени в цената две закуски и високоскоростен интернет, а във вила „Море”-4 закуски. И в двете елитни правителствени бази на север над 10 нощувки се правят 10 % отстъпка.
 
Резиденцията в Шабла е уникална, защото е затворена между морето и езерото, а от вилите се стъпва веднага върху пясъчната лагуна. Гостите получават специални бинокли, за да наблюдават екзотиката на природата и морето. Резиденцията е построена в стил „Добруджански чифлик” и се смята , че проектантът арх. Дачо Георгиев е взел идеята за градежа от Йовковото произведение”Чифликът край границата”.