Над един милион британци подписаха петицията за произвеждането на втори референдум за членство на страната в ЕС само ден след историческото гласуване за „Брекзит”. Така тази подписка стана най-популярната подписка в историята на страната, публикувана на електронната страница на британския парламент. Ако подписката успее, депутатите ще трябва да обсъдят предложението в парламента до края на лятото.
Петицията настоява правителството да повтори референдума, защото вотът за излизане от ЕС бил спечелен с по-малко от 60% от гласовете на избирателите, а самата избирателна активност е била под 75%.
 
Лагерът на поддръжниците за напускането на ЕС спечели вота с 51.9% срещу 48.1% на поддръжниците на евроинтеграцията. Това е разлика от 1 269 501 гласа. Избирателната активност бе 72.2%. Това е най-високата избирателна активност на вот от 1992 година насам.  
Резултатите извадиха наяве острите противоречия между младите и старите на Острова, между градовете и селата, хората с висше образование и тези с по-ниска квалификация.


Карта на подписите в петицията показа, че най-голям брой подписали се намират в големите градове на Англия, начело с Лондон. Там бе инициирана отделна петиция, в която се призовава кмета на британската столица Садик Хан да обяви независимост от Обединеното кралство и да поиска членство в ЕС.
 
Решението от референдума не е законово обвързано, но за всеки политик би било тотално политическо самоубийство да се опита да го игнорира и да произведе второ допитване след месеци на тежка кампания, коментира „Дейли Мейл”.
Всяка подписка, която получи над 100 000 подписа в рамките на шест месеца трябва да бъде разгледана в парламента, гласят британските закони. Всяка петиция, която събере над 10 000 подписа в рамките на даденото от закона време трябва да бъде удостоена с отговор от страна на правителството.
До обед британско време петицията за втори референдум бе събрала вече над 1 308 147 подписа.