Британците се отвърнаха от Европейския съюз, изплашени от най-голямата миграция от времето на англите и саксите, пише коментаторът на американското списание The Atlantic Дейвид Фрум.
Изборът в полза на Brexit показа, че британците започнаха остро да усещат че собствената им страна е препълнена, предполага анализаторът. На британската миграционна политика в равна степен влияят както ЕС, така и самият Лондон, но най-важна роля в решението на гражданите изигра недоверието към европейския елит, който не направи достатъчно, за да защити населението на своите страни от неблагоприятните последици от глобализацията. Напротив, някои от тези лидери направиха много в обратното направление.

„Ако някой подтикна Великобритания да излезе от Евросъюза, то това е Ангела Меркел с нейното еднолично и импулсивно решение да отвори вратите на Германия, а след това и на цяла Европа, пред 1,1 милиона близкоизточни и северноафрикански мигранти” – счита Фрум.

По данни на националната статистическа служба на Великобритания (Office for National Statistics, ONS), през 2015 г. в Британия се заселили 630 000 чужди граждани. За последните 25 г. (1990-2015) числеността на населението е нараснала от 57 на 65 млн души при отрицателен коефициент на раждаемост. По този начин към 2026 г. населението на Великобритания ще надвиши 70 млн, като половината прираст ще го осигурят мигрантите.

Миграцията добавя натоварване на училищата, болниците и раздува пазара на недвижимите имоти.

Като цяло над 200 хиляди родени във Великобритания всяка година заминават за Австралия и в САЩ с надежда за по-перспективно бъдеще.

Превод и редакция: БЛИЦ