Хонконг е най-скъпото място за живот за чуждестранните работници, според 22-dта годишна класация на консултантската компания Mercer - Cost of Living Survey. Така градът измества Луанда, Ангола, от лидерската позиция, която заемаше през изминалата година.
Световните компании продължават с глобализацията си, като разходите за живот на чуждестранните работници са един от основните проблеми, пред които са изправени. На трето и четвърто място като най-скъпите дестинации са Цюрих и Сингапур, следвани от Токио, който се изкачва с шест места нагоре, в сравнение изминалата година. Шестата позиция е за Киншаса, Конго, която за първи път се появява в топ10 на класацията, след като през изминалата година заемаше 13-а позиция. Другите градове, попълващи топ десет като най-скъпи дестинации за живот на чужденците, са Шанхай, Женева, Нджомена и Пекин.

Най-евтината дестинация за живот е Уиндхоек, Намибия (209 място), следвана от Кейптаун, ЮАР (208 място) и Бишкек, Киргизстан (207 място). Къде е София в класацията? Неслучайно страната ни води в много класации като една от най-предпочитаните дестинации за аутсорсинг. Освен относително ниските разходи за труд, добрата данъчна среда и все още наличието на квалифицирани кадри, България е относително евтина дестинация за чуждестранните работници. Тя е класирана на 182-о място, което означава, че сме сред най-евтините дестинации за чуждестранните работници. Изследването е направено сред 209 водещи града на пет континента, като включва сравнение на разходите за 200 продукта във всяка локация, включително разходите за жилище, транспорт, храна, облекло и забавление.

За база за сравнение е използван Ню Йорк сити, а курсовите разлики са приравнени към долара. Водещите градове в САЩ са регистрирали изкачване в класацията заради силата на щатския долар спрямо останалите основни валути. Ню Йорк, например, се изкачва с пет места - до 11-а позиция. Сан Франциско е на 26-о място, а Лос Анджелис на 27-а позиция, повишила се с 11 и 9 места съответно. Два европейски града намират място в класацитята и това са Цюрих и Женева, като Женева изпада с три места спрямо миналогодишната си позиция.

Следващият европейски град, който се открива, е Берн – на 13-а позиция. Той също изпада с четири места по-надолу спрямо миналата година. Други два града, които изпадат сериозно в класацията – това са Осло (59 място) и Москва (67 място), понижили се съответно с двадесет и едно и седемнадесет места надолу. Няколко града от ЦИЕ са се изкачили, сред които Киев с осем места, до 176-а позиция, и Тирана с дванадесет места, до 186-о място. 

Източник: Profit.bg.