Референдуми е имало и ще има, коментира заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева пред български журналисти в Брюксел по повод допитването във Великобритания, завършило с решение за напускането на ЕС. Дали референдуми ще се проведат скоро по тази тема и в други държави от ЕС, е трудно да предскажа, добави тя.
По нейните думи британският референдум ще накара европейските правителства да помислят, дали когато задават въпрос на народите си, са готови за отговора. В британското гласуване има много емоции - не само свързани с ЕС, но и с вътрешни фактори и локални проблеми. Когато се взима решение от този характер, трябва да се мисли за закона за неочакваните последици, посочи Георгиева. За всички приятели на Европа резултатът е шок, защото ЕС, в процеса на своето развитие, донесе толкова много позитиви за европейските граждани и за света. Ние сме мирен и проспериращ континент, с големи възможности за хората да се движат свободно, да търсят образование на различни места, да имат усещането за нови и достъпни възможности.

Получих обаждания от хора извън ЕС, които много силно преживяват това, което се случва. Казват, че ЕС е толкова позитивен пример за държави от АСЕАН или Африканския съюз, пример за бъдещето. В последните десетилетия тук една дузина страни преминаха от среден доход на населението към висок - най-трудния преход, който може да се направи. Да видим за първи път не разширяване, а свиване на ЕС, е шок за всички, но не е нещо, за което не сме мислили, отбеляза Георгиева в отговор на въпрос.

Това е много сериозна криза. Голямата, екзистенциална тема пред нас в Европа, е можем ли да имаме съюз, в който тези от нас, които се нуждаят и искат по-голяма взаимозависимост, да могат да го направят, а тези, които не се нуждаят или не искат да се интегрират повече, да могат да функционират в рамките на ЕС. Всички осъзнаваме, че имаме голяма нужда да осмислим къде се намираме днес и къде искаме да бъдем, добави тя. Трябва да бъдем по-близо до хората и да разбираме кое ги привлича и кое ги отблъсква в ЕС такъв, какъвто той е днес, и да го направим по-добър, да служи по-добре на техните очаквания. Моето послание към българите е, че в свят, пълен с толкова много рискове, в Европа сме по-силни заедно и имаме по-големи възможности да издържаме на натиска, заяви Георгиева. Трябва да приемем това решение, колкото и да ни е тежко. Лично на мен ми е много мъчно да видя член на нашето европейско семейство да се запътва към изхода.

Много е важно да се отнасяме спокойно към последиците от това решение. Първият и най-важният извод за ЕК е, че трябва да се концентрираме към успокояване на турбулентната ситуация възможно най-бързо. Едва след това трябва да правим оценка какъв да бъде ЕС. Трябва да направим тази оценка заедно с Европейския съвет, отбеляза тя. Преминаваме от криза в криза от 2008 г. насам - финансова, икономическа, на еврозоната, в Гърция, бежанска, тероризъм. Днешните кризи не са възпитани, не си чакат реда да мине едната и тогава да дойде другата. В тези условия е много изкусително държавите да национализират успехите и да колективизират проблемите. Надявам се в резултат на тази криза да видим по-голямо единство. Силата на Европа идва от това да сме заедно, коментира Георгиева. Икономическата и политическата логика ни заставят да работим заедно. Не трябва да забравяме, че сме стар континент, но много млад съюз.

Много кратко време са 65 години в развитието на ЕС. Един млад съюз ще минава през силни моменти и през изпитания, ще се променя. В историята на САЩ 65 години (след основаването с декларацията за независимост от 1776 г. - бел. кор.) Калифорния и Тексас още не бяха в техния еквивалент на съюз, доларът не беше обща валута, а Гражданската война беше пред тях, а не зад тях. Да се надяваме, че ние чак такива изпитания няма да имаме, но един млад съюз преминава през турбуленции - позитивни, но понякога и шокови, отбеляза тя. Трябва да бъдем честни - имаше много агресивна кампания за напускането на Великобритания, много от лозунгите не отговарят на истината. Но трябва да си признаем, че трябва по-добре да разбираме защо хората в Европа и Великобритания са толкова притеснени за настоящето и бъдещето си. Ако погледнем структурата на гласуването, младите хора гласуват да останат, а по-възрастните и по-малко образованите гласуват за напускане на ЕС. Трябва да мислим какво можем да направим, че да няма такова силно разделение, коментира Кристалина Георгиева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ!