Гурбетчии от България, които работят във ферми в Англия, се оплакаха, че от вчера не могат да превеждат пари към сметки в родината си. Това е станало непосредствено след излизане на резултатите от референдума, с който жителите на Великобритания казаха „не" на Европейския съюз.
„През целия ден се опитвахме чрез интернет банкиране да преведем пари в България. Това обаче се оказа невъзможно. Доста колеги опитаха да извършат подобни операции от банковите офиси, но и там удариха на камък", коментира смолянчанинът Александър Моллов, който от няколко години си изкарва прехраната зад граница, уточнява Дарик.

Първоначално си мислили, че системата е пренатоварена и това е причината, но от банковите офиси обяснили, че на този етап няма как да превеждат пари за България, като това може да стане най-рано след седмица, а не било изключено срокът да се увеличи двойно.

„Предполагам, че това е защитна реакция, тъй като масово работниците като нас се опитват да си изпратят парите в страните, от където са. Положението не е никак добро, доста от местните са разочаровани от резултата, но връщане назад няма", коментира още Моллов.

Според него тази ситуация ще доведе до сериозни загуби, тъй като спадът на британска лира продължава, а не се знаело какво ще е положението след две седмици.

Той прогнозира още, че положението във Великобритания ще се влошава.

„Цените ще скочат, както на горивата, така и на храните. Дори и в бъдеще да има възможност човек да продължи да работи тук, то едва ли ще е толкова привлекателна дестинация за гурбетчиите като нас, тъй като печалбата на работниците ще падне в пъти и няма да има сметка да се работи в Англия", коментира още Моллов.