Селфи от 20-метров кран ще стане най-новата атракция на Бургас след пълното преобразяване на пристанището около Морска гара, съобщава Флагман.бг. В момента районът се благоустроява, целият насипен терминал е изринат, а на мястото му ще скоро ще се появят паркове, градини и места за отдих.
Единственият оцелял елемент от индустриалната епоха на тази част на порта е кранът, който ще бъде обезопасен и превърнат в туристическа атракция. Идеята е на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“, взаимствана е от сходни практики в Европа, където товарни пристанища са станали пасажерски.

От фирмата-изпълнител съобщиха, че основните ремонти ще приключат през юли. В напреднал етап е и изграждането на кръговото движение до Морска гара. От мястото вече е демонтирано заведението, което бе залепено за Яхтклуба.



През юли ще бъде готова и Магазията – новият търговски и конгресен център на Бургас, където площи ще има и външно-търговската национална компания на Китай. На място ще се предоставят евтини смартфони и целият спектър на стоки, с които Поднебесната империя проби на европейския пазар.

В същото време стана ясно, че вторият етап на ремонта на Зоната за обществен достъп да започне в края на годината. Тя включва благоустрояване на кейовата стена, която ще бъде превърната в място за разходки и отдих с гледка към залива.