Мостът на въздишките, известен също като Ponte dei Sospiri, е един от най-известните във Венеция. Този извит, напълно затворен мост е изработен от бял варовик и има малки правоъгълни прозорци, покрити с тесни решетъчни екрани.
Съоръжението е построено между 1600 и 1602 г., за да свърже Двореца на дожите с новосъздадената тъмница в Prigioni Nuove, разположена от другата страна на канала Rio di Palazzo. Мостът се използва, за да се водят затворниците от стаите за разпити в Двореца на дожите до техните килии в Prigioni. Легендата разказва, че когато осъдените затворници минавали по моста на път към затвора, те хвърляли последен поглед на външния свят през прозорците му и въздишали. Именно затова той носи името "Мостът на въздишките", пише profit.bg.

В действителност обаче, историите са силно преувеличени, тъй като килиите, до които води моста, са заети от дребни престъпници, които не са получавали смъртна или доживотна присъда.

Днес за Ponte dei Sospiri се носи друга легенда: ако споделите целувка с любимия в гондола, минаваща под моста по залез слънце, вие ще бъдете осъдени на вечна любов и блаженство.